Guvernul Spaniei va elimina TVA-ul uleiului de măsline de la 1 iulie, considerându-l produs esențial

Cristina Iacob |
Data publicării:

Uleiul de măsline a fost adăugat pe lista de produse esențiale în Spania care beneficiază de reducere de TVA. 

Începând cu 1 iulie, Guvernul spaniol va elimina TVA la uleiul de măsline, calificându-l drept produs de primă necesitate, similar cu pâinea, ouăle, fructele și legumele. Decizia, inițiată de Ministerul de Finanțe, urmează să fie aprobată în ședința Consiliului de Miniștri de marți viitoare, conform surselor de la Moncloa.

Astfel, uleiul de măsline va fi inclus în categoria bunurilor și serviciilor cu TVA super-redus de 4%, în loc de TVA redus de 10%. Această măsură continuă tendința de scădere a poverii fiscale pentru acest produs, după ce în 2023 TVA-ul a fost redus de la 10% la 5% din cauza creșterii semnificative a prețurilor. Conform datelor Institutului Național de Statistică (INE), în aprilie 2024, uleiul de măsline era cu 68,1% mai scump decât în aceeași perioadă a anului anterior și a înregistrat o creștere de 204,8% din ianuarie 2021, ceea ce a dus la triplarea costului în ultimii trei ani.

Decizia vine într-un context de speranță pentru fermieri, care anticipează o redresare a producției datorită ploilor recente. Se așteaptă ca această creștere a producției să se reflecte în prețurile pentru consumatori, mai ales în urma măsurii promovate de Guvern.

În martie, PSOE și Sumar au oficializat reducerea sarcinilor fiscale asupra uleiurilor de măsline și semințe la 0%, ca parte a unui acord cu Junts pentru sprijinul acestora în aprobarea mai multor decrete. Măsura a fost înregistrată ca amendament la un proiect de lege derivat din decretul anticriză validat în ianuarie.

Această veste apare la scurt timp după ce președintele Guvernului, Pedro Sánchez, a anunțat prelungirea reducerii TVA la alimente de bază și energie electrică, măsură care expiră pe 30 iunie.

-----------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel