Guvernul spaniol promite 700.000 de locuri noi de muncă și salarii majorate cu 4%, în 2024

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Guvernul spaniol promite 700.000 de locuri noi de muncă și salarii majorate cu 4%, în 2024. Sursa foto: freepik.com
Guvernul spaniol promite 700.000 de locuri noi de muncă și salarii majorate cu 4%, în 2024. Sursa foto: freepik.com

Spania va trebui să se unească pentru a putea crește anul viitor. Încetinirea economiei euro cauzată de războiul din Ucraina și ratele mari ale dobânzilor vor lăsa cererea internă a țării drept singurul motor de creștere în 2024. 

Intenția Guvernului se reflectă în Planul bugetar trimis la Bruxelles, duminică, 15 octombrie, dar care a fost dezvăluit luni. Pentru ca planurile Executivului spaniol să funcționeze, trebuie create mai multe locuri anul viitor. La fel, și salariile trebuie majorate, lucru care pare dificil în mijlocul unei încetiniri globale. Mai exact, Guvernul este încrezător că în 2024 vor fi create peste 700.000 de locuri de muncă cu normă întreagă, iar salariile vor crește cu 3,7%.

Cele 700.000 de locuri de muncă pe care Executivul le promite pentru anul viitor sunt aceleași care au fost create în 2022, an în care economia spaniolă a adăugat 690.500 de locuri de muncă echivalent cu normă întreagă. Este important de subliniat că 2022 a fost un an de creștere puternică în care economia națională spaniolă a avansat cu 5,8%, de aproape trei ori mai mult decât se așteaptă Executivul pentru perioada indicată.

Indicatorii pieței muncii din acest an sugerează că obiectivul Guvernului ar putea fi viabil. Între al doilea trimestru al anului 2023 și echivalentul său din 2022, au fost create aproximativ o jumătate de milion de locuri de muncă, așa că ar fi suficiente încă 200.000 de locuri de muncă în 2023, scrie presa din Spania.

Dacă ritmul de progres de la ocuparea forței de muncă la crearea de locuri de muncă observat între 2014 și 2019, ultima perioadă de expansiune a economiei spaniole înainte de pandemie, ar fi atins, acest lucru ar fi suficient, spun economiștii. Întrebarea este dacă o economie aflată în plină încetinire va putea atinge aceste cifre.

 

Guvernul  nu exclude extinderea măsurilor de sprijin

 

Guvernul își justifică viabilitatea previziunilor prin faptul că reformele structurale care au fost aplicate în legislatura precedentă „au îmbunătățit performanța pieței muncii spaniole”, ceea ce servește drept stimulent „pentru creșterea dimensiunii forței de muncă naționale și străine" . Un argument similar cu cel folosit pentru a susține reforma pensiilor. 

Prognoza  de creștere a salariilor pentru 2024 se deplasează mai mult în concordanță cu ceea ce arată ultimii indicatori. Executivul spaniol se așteaptă ca salariile  să se majoreze cu 3,7% în 2024. O prognoză care, dacă va fi îndeplinită, ar permite angajaților să recupereze o parte din puterea de cumpărare pierdută, mai ales din a doua jumătate a anului, când se preconizează că inflaţia va fi mai mică. 

Statisticile privind contractele colective de muncă reflectă că acordurile semnate în 2023 includ deja o creștere salarială de 4,3%până în septembrie. În aceeași linie, conturile naționale indică faptul că salariile angajaților au crescut cu 5,4% în trimestrul II 2023 față de aceeași perioadă a anului trecut.

În plus, acordul de salarizare dintre angajatori și sindicate pentru negocierea acordurilor prevede o creștere de 3% pentru 2024, deși această referință este orientativă.

 

Creșterea economică va fi în interiorul granițelor

 

Totul sugerează că, cu economia zonei euro înghețată, creșterea economică în 2024 va fi determinată în interiorul granițelor spaniole. Executivul se așteaptă ca PIB-ul să crească cu 2% în 2024, creștere care s-ar datora exclusiv cererii naționale. Adică, consumul și investițiile gospodăriilor și companiilor spaniole ar fi singurul sprijin pentru economie anul viitor. Exporturile, care anul trecut au contribuit cu jumătate din creștere, ar fi lăsate în afara ecuației și chiar ar scădea.

Planul bugetar prevede că investițiile și consumul  se vor accelera datorită dinamismului pieței muncii, rolului planului de redresare și reziliență și solvabilității financiare a companiilor și gospodăriilor. Mai exact, consumul privat ar urma să avanseze cu 2,5% anul viitor, față de 1,5% anul acesta. În timp ce investițiile, măsurate ca formare brută de capital fix, s-ar accelera de la 3% în 2023 la 4% în 2024.

Cu toate acestea,  Autoritatea fiscală independentă consideră că această accelerare a consumului privat anul viitor „poate fi optimistă într-un context de scădere a încrederii consumatorilor și de înăsprire a condițiilor de finanțare a gospodăriilor”. 

Acest lucru a fost adus la cunoștință Guvernului după ce și-a aprobat scenariul macroeconomic. Autoritatea fiscală este, de asemenea, sceptică cu privire la cifrele investițiilor, avertizând asupra impactului negativ pe care condițiile de finanțare din ce în ce mai dure îl pot avea asupra investițiilor în afaceri și asupra pieței imobiliare rezidențiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel