Guvernul vrea să înghețe aproape toate salariile bugetarilor în 2022

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, care stabilește, printre altele, nivelul salariilor din sectorul bugetar și al pensiilor pentru anul viitor. Guvernul propune o serie de plafonări, pentru „evitarea unor presiuni suplimentare asupra cheltuielilor bugetare în anul 2022”. Singurele salarii care vor crește sunt cele din sectorul sanitar și asistență socială, cu 25%.

Proiectul de ordonanță prevede înghețarea salariilor din sistemul bugetar, inclusiv indemnizațiile demnitarilor, la nivelul lunii decembrie 2021. De asemenea, sporurile și primele vor rămâne și ele cel mult la același nivel cu cel din decembrie 2021.

Singurele salarii care vor crește, cu 25%, sunt cele din sistemul sanitar, potrivit propunerilor enunțate în nota de fundamentare a ordonanței: 

"Menținerea în anul 2022 a cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor de funcție/salariilor de funcție/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, precum și a indemnizațiilor aferente funcțiilor de demnitate publică și funcțiilor asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2021;

Prin excepție de la această măsură începând cu anul 2022 personalul care ocupă funcțiile prevăzute în anexa nr. II ”Familia ocupațională de funcții bugetare ”Sănătate și asistență socială” la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de o majorarea a salariilor de bază cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021;Menținerea în anul 2022 a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2021, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții", se arată în proiectul MF, potrivit Digi24.

Orele suplimentare vor continua să fie compensate prin zile libere, nu prin plata suplimentară.

Unul din principalele domenii care nu va beneficia de finanțare mai mare este educația. Potrivit proiectului de OUG, aplicarea legii care prevede alocarea a 6% din PIB pentru Educație se amână cu un an, până în 2023.

„Se propune ca prevederile art. 8 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, și aleart. 49 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, cu modificările şi completările ulterioare să se aplice începând cu anul 2023.” - nota de fundamentare

Pensiile speciale ale primarilor se amână și ele cu un an: „Se propune prorogarea termenului prevăzut la art.210 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu completările ulterioare, pentru data de 1 ianuarie 2023”. - nota de fundamentare

Elevii nu vor primi supliment nutritiv din miere la școală: „În perioada 1 ianuarie 2022 - 31 decembrie 2022 se suspendă aplicarea prevederilor Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din învăţământul primar de stat, privat şi confesional, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 11 ianuarie 2007, cu modificările şi completările ulterioare”.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel