HAOS la Londra: Boris Johnson va FORȚA un nou vot asupra acordului Brexit

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Premierul Boris Johnson va încerca să supună acordul Brexit la vot în ședința de luni a Parlamentului britanic, după ce a fost forțat de Legislativul de la Londra să-i trimită președintelui Consiliului european Donald Tusk o scrisoare prin care cere amânarea ieșirii Regatului Unit din blocul comunitar, programată să aibă loc la 31 octombrie. 

Guvernul lui Boris Johnson a insistat, duminică, asupra faptului că Marea Britanie va ieși din UE la 31 octombrie și intenționează să supună la vot noul acord în cursul zilei de luni. Cu toate acestea, este neclar cum va reuși să impună pe agenda Parlamentului acest vot.

Subiectul figurează pe ordinea de zi a Camerei Comunelor, iar președintele acestui for, John Bercow, este așteptat să facă o declarație cu privire la procedurile care vor urma imediat după deschiderea sesiunii parlamentare la ora 13.30 GMT, potrivit Reuters, citat de HotNews.ro.

Membrii Partidului Laburist și-au anunțat intenția de a obține sprijinul altor partide din Legislativul de la Londra pentru adoptarea amendamentelor care l-ar putea forța pe Boris Johnson să-și abandoneze planurile. Conturarea unor noi alianțe la nivelul Parlamentului de la Londra ar putea schimba planurile prim-ministrului Boris Johnson, acesta putând fi obligat să adopte o ieșire mai înceată din Uniunea Europeană sau chiar să abandoneze proiectul Brexit.

 

Johnson a înregistrat o înfrângere în fața Parlamentului

 

Johnson a înregistrat însă o înfrângere în fața Parlamentului, în ședința extraordinară de sâmbătă, parlamentarii din Camera Comunelor blocând un vot asupra noului acord pe care premierul l-a convenit cu liderii de la Bruxelles în cursul săptămânii trecute. Blocarea deciziei de către opoziție (laburiști și conservatorii rebeli) a avut ca miza forțarea mâinii lui Johnson. În lipsa aprobării acordului, acesta a fost obligat prin lege să trimită președintelui Consiliului European o scrisoare prin care să ceară extinderea art. 50 din tratatul european, respectiv amânarea Brexit-ulu până la 31 ianuarie.

Într-o mișcare ce a fost amplu criticată, premierul a trimis două scrisori- una prin care cerea amânarea și pe care nu a semnat-o și una semnată, asumată, prin care transmitea că, în calitate de premier, nu dorește încă o amânare.

Liderii UE privesc cu uimire întreaga desfășurare a crizei de la Londra și de semnalele contradictorii care vin dinspre politicienii britanici. Este greu de crezut însă că cele 27 de stat membre ale UE nu vor acorda o nouă amânare a ieșirii din blocul comunitar, având în vedere impactul pe care l-ar avea pentru toate părțile implicate un Brexit haotic, fără niciun acord.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel