Herpangina: ce trebuie să știi despre această afecțiune

Editor Team |
Data publicării:
Sursa foto Shutterstock
Sursa foto Shutterstock

Herpangina este o boală infecțioasă ce se manifestă în principal la copiii cu vârsta sub 10 ani. Febra mare este însoțită de apariția unor vezicule în gură și gât. Herpangina este la fel de contagioasă și prezintă câteva simptome în comun cu boala mână gură picior, se răspândește rapid în colectivitate. Implementarea regulilor de igienă în comunitate și acasă este o formă de limitare a răspândirii infecției.

Herpangina este o boală comună a copilăriei provocată de virusurile Coxsackie. De regulă, herpangina poate trece fără tratament specific, însă, pot fi și situații în care ajutorul medical de specialitate este necesar.

 

Ce este herpangina?

 

Herpangina este o infecție virală extrem de contagioasă, care apare de regulă la copiii cu vârste mai mici de 10 ani, atunci când merg la creșă, grădiniță și școală, dar adolescenții și adulții o pot contracta la rândul lor.

Femeile însărcinate, nou-născuții, dar și persoanele care au un sistem imun compromis prezintă un risc mare de a lua herpangină și de a dezvolta complicații grave. (1)

 

Care este calea de transmitere pentru herpangină?

 

Herpangina este cauzată de viruși infecțioși care rezistă pe medii diferite în afara corpului uman o lungă perioadă și are mai multe căi de transmitere:

- contactul direct cu o persoană infectată;

- prin picături respiratorii pline cu particule de virus care ajung în aer când cel afectat tușește sau strănută;

- atingerea fluidelor corporale ale celui bolnav - salivă, mucus nazal, lichid din vezicule;

- prin materii fecale.

Perioada de incubație este de 3 - 5 zile și poți răspândi virusul chiar dacă nu prezinți simptome. De asemenea, vei continua să fii contagios până la 8 săptămâni după incubație. (1)

 

Cauzele apariției herpanginei

 

Herpangina este cauzată de virusurile Coxsackie, incriminate fiind atât formele Coxsackie A17, cât și Coxsackie B, alături de enterovirus 71 și echovirus. (2)

 

Simptome și semne în herpangină

 

- Febră mare ce apare brusc;

- Durere la nivelul cavității bucale și în gât;

- Durere puternică de cap;

- Scăderea apetitului;

- Apariția unor umflături în cavitatea bucală, vezicule sau bășicuțe localizate adesea în parte din spate a gurii și pe cerul gurii;

- Dificultate la înghițire;

- Salivație puternică;

- Vărsături - mai mult la copiii de vârstă mică. (3)

 

Cum se stabilește diagnosticul pentru herpangină?

 

Examinarea fizică este de regulă varianta optimă pentru stabilirea diagnosticului de herpangină, veziculele ce apar la nivelul cavității bucale au un tipar și aspect unic, astfel că medicul nu are nevoie neapărat de analize suplimentare.

În situații complexe, specialistul poate indica efectuarea unor analize de laborator de sânge pentru a exclude alte afecțiuni. (2)

 

Tratamentul pentru herpangină

 

Tratament medicamentos

Administrarea unor soluții antifebrile și a unora antiseptice sau analgezice pentru reducerea durerii în gât se recomandă doar pentru unii dintre micuții pacienți. Nu există pentru moment un antiviral pentru tratarea herpanginei. (1)

Igienă și izolare

Izolarea la domiciliu, în camere curate, foarte bine aerisite, urmarea unei diete sănătoase și evitarea deshidratării severe prin administrarea lichidelor periodic sunt câteva recomandări generale, dar extrem de eficiente în această boală. Chiar dacă nu au poftă de mâncare, copiii trebuie să respecte mesele principale, cu evitarea mâncărurilor picante, fierbinți, sărate și tari pentru a nu produce răni la nivelul cavității bucale. Pentru a nu se ajunge la complicațiile deshidratării se pot administra soluții electrolitice gata preparate.

La toate acestea se adaugă menținerea unei igiene corespunzătoare și îngrijirea adecvată a cavității bucale. (2)

 

Complicațiile herpanginei

 

- Encefalită;

- Miocardită;

- Meningită aseptică. (2)

 

Cum se poate preveni herpangina?

 

Deși prevenția apariției herpanginei nu se poate realiza mereu, spălatul corect pe mâini și frecvent, igienizarea periodică a spațiilor și obiectelor atinse la comun, dieta echilibrată pentru formarea unui sistem imunitar puternic, izolarea copiilor bolnavi sunt variante de limitare a răspândirii infecției. (3)

Acest articol conține informații generale despre herpangină și manifestările ei caracteristice. Dacă ai un copil cu simptome asemănătoare celor descrise în acest material sau ai suspiciuni că tu ai putea avea această afecțiune, consultă medicul și respectă indicațiile acestuia!

 

Surse de informare:

1.Herpangina - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22508-herpangina

2.Herpangina - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507792/

3.Herpangina in Children - https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=herpangina-90-P01855 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel