Hidrocarburi în produse alimentare. Substanțe ''îngrijorătoare'' pentru sănătate

Alexandru Ichim |
Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Foodwatch trage un semnal de alarmă și denunţă prezenţa hidrocarburilor în produse alimentare.

ONG-ul pentru protecţia consumatorilor Foodwatch a dezvăluit joi că unul din opt produse, dintre cele 152 testate, precum cuburi de bulion, ciocolată sau paste tartinabile, conţine hidrocarburi aromatice din uleiuri minerale, care sunt ''îngrijorătoare'' pentru sănătate, relatează AFP joi, scrie Agerpres. 

Foodwatch a testat 152 de produse alimentare achiziţionate în Franţa, Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Austria şi a constatat că 19 produse erau ''contaminate cu hidrocarburi aromatice din uleiuri minerale (MOAH), respectiv unul din opt produse''.

Ce sunt hidrocarburile aromatice



Hidrocarburile aromatice din uleiuri minerale (MOAH) ''sunt suspectate de a fi cancerigene şi mutagene'', a explicat Foodwatch. ''Influenţa lor asupra funcţionării sistemului hormonal - perturbatori endocrini - a fost demonstrată'', a notat ONG-ul.

Foodwatch a subliniat că ''Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a stabilit că orice expunere la hidrocarburi aromatice prin alimente prezintă un pericol''.

Dacă despre sursele de contaminare se consideră că sunt dificil de identificat, asociaţia crede, totuşi, că riscul este prezent ''pe tot parcursul lanţului de producţie, pentru toate produsele alimentare''. Aceste uleiuri sunt folosite, de exemplu, ''ca lianţi anti-praf, lubrifianţi în maşinile de producţie, agenţi de dezlipire, agenţi de lustruire sau în adezivi'', a precizat Foodwatch.

ONG-ul solicită reglementări



Cu ocazia acestor noi dezvăluiri, ONG-ul solicită ''reglementări care impun toleranţă zero pentru MOAH în toate alimentele de pe întreg teritoriul Europei''.

Din octombrie 2015, Foodwatch a atras de mai multe ori atenţia cu privire la prezenţa MOAH în produsele alimentare de larg consum.

În 2015, ONG-ul a dezvăluit că şase produse din 10 testate, printre care orez, cuşcuş, linte, fulgi de porumb sau chiar paste, prezentau ''un risc cancerigen asociat MOAH''.

În 2019, Foodwatch a demonstrat că din 16 sortimente de formule de lapte pentru sugari achiziţionate în Franţa, Germania şi Ţările de Jos, jumătate conţineau ''o cantitate îngrijorătoare de MOAH''. Ca răspuns, Comisia Europeană a decis, în iunie 2020, să stabilească un prag MOAH pentru formulele de lapte destinate sugarilor, notează AFP. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel