Hipertensiunea arterială netratată crește riscul de a suferi de Alzheimer

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:
Sursă foto: Unsplash
Sursă foto: Unsplash

Revista Neurology a publicat o meta-cercetare unde a analizat patru ani de date de la peste 31.000 de persoane, cu vârsta medie de 72 de ani, din 14 țări: Germania, Australia, Brazilia, China, Coreea, Spania, Statele Unite ale Americii, Franța, Grecia, Italia, Japonia, Nigeria, Republica Congo și Suedia.

Organizația Mondială a Sănătății confirmă că aproape jumătate din cei 1,28 miliarde de adulți din întreaga lume suferă de hipertensiune arterială nediagnosticată. Aceste persoane, netratate, cu vârsta peste 60 de ani, pot crește riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

Conform meta-analizei, persoanele cu hipertensiune arterială netratată prezentau un risc cu 36% mai mare de a dezvolta boala Alzheimer în comparație cu persoanele fără hipertensiune și un risc cu 42% mai mare de a face Alzheimer în comparație cu persoanele care iau medicamente pentru a-și controla hipertensiunea, potrivit analizei.

Mai mult, persoanele cu hipertensiune arterială netratată au un risc cu aproape 70% mai mare de a dezvolta alte tipuri de demență în comparație cu cei fără hipertensiune arterială, în timp ce cei cu hipertensiune arterială prost controlată și tratată au un risc cu 33% mai mare. În cazul în care tensiunea arterială a fost diagnosticată și tratată medicamentos nu a existat un risc crescut de demență non-Alzheimer.

Potrivit OMS, destul de multe persoane diagnosticate cu hipertensiune arterială nu își iau medicamentele în mod regulat, altele au rezistență la tratament, însă doar 1 din 5 adulți reușesc să țină boala sub control.

Hipertensiunea arterială necontrolată este legată de un risc crescut de boli de rinichi, de accidente vasculare cerebrale, de diabet de tip 2, de demență și de boli de inimă.

Persoanele cu hipertensiune arterială netratată au avut un risc crescut cu 110% de demență vasculară, a doua cea mai frecventă formă de demență după boala Alzheimer, în comparație cu persoanele fără hipertensiune arterială și un risc crescut cu 71% față de persoanele cu hipertensiune arterială tratată. 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel