Un român, acuzat că ar fi furat mai multe cărți rare și extrem de scumpe dintr-un depozit din Londra, la comanda unui colecționar de pe piața neagră, a fost depistat și reținut de poliţiştii suceveni. Oamenii legii au pus în aplicare, marţi, un mandat european de arestare emis de autorităţile din Marea Britanie, care au solicitat extrădarea lui Gavril Popinciuc, alias Cristi Huiduma, în vârstă de 44 de ani, din Mihoveni – Şcheia.
Suceveanul, cunoscut mai mult după porecla de Cristi Huiduma, a cărui familie deţine două pensiuni și o piscină în județul Suceava, a fost ridicat de acasă, marţi, de o grupă de luptători de la Serviciul de Acţiuni Speciale Suceava. El a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore., relatează monitorulsv.ro
În mandatul emis de britanici, şi transmis procurorilor suceveni, se arată că suceveanul ar fi fost membru principal al unei grupări care a dat mari bătăi de cap autorităţilor din Regatul Unit. Este vorba de gruparea care a furat cărţi rare, estimate la o valoare de 2 milioane de lire sterline, la comanda unui colecţionar de pe piaţa neagră.
O singură carte sustrasă - peste 200.000 de lire!
Hoţii ar fi furat 260 de volume, printre ele unele foarte valoroase. Cea mai scumpă carte furată din depozit a fost o copie din 1566 de Nicolaus Copernic, cu o valoare de 215.000 de lire sterline. Printre volumele furate erau şi lucrări de Galileo Galilei, Isaac Newton, Leonardo da Vinci şi ediţia din 1569 a ”Divinei Comedii”, de Dante Alighieri.
Cărţile au fost furate în timp ce erau în tranzit într-un depozit din apropiere de aeroportul londonez Heathrow. Hoţii au reuşit să evite alarmele, s-au căţărat pe unul dintre zidurile depozitului de cărţi, înalt de aproximativ 15 metri, au tăiat partea de sticlă a acoperişului şi au pătruns în interior, coborând pe frânghii.
Citește și: Marea Britanie. ROMÂNII care au FURAT cărți de 2 milioane de lire, prinși. Metoda de acțiune, ca în FILME
Suceveanul este acuzat și de conspiraţie pentru comiterea de tâlhării în Regatul Unit, 12 tâlhării separate, conspiraţie pentru tăinuire, conversie, transfer şi îndepărtarea de bunuri provenite din infracţiuni, implicarea în aranjamente pentru obţinerea, păstrarea, utilizarea şi controlul de bunuri provenite din furturi.
Mai concret, suceveanul este acuzat că, în perioada decembrie 2016 - aprilie 2019, a fost membru principal al unei grupări organizate din români care s-ar fi constituit la Iaşi şi care a călătorit pe perioade scurte în Marea Britanie, pentru a comite jafuri, după care a aranjat scoaterea şi transferul bunurilor în afara Regatului Unit.
„Astronomul“ a momit românii într-o „Misiune imposibilă“
Autorităţile britanice le-au mai transmis procurorilor suceveni că bunurile furate constau în cărţi rare, în valoare de 2 milioane de lire sterline, precum şi în bunuri IT şi electrocasnice de mare valoare.
În luna iunie a acestui an, presa din Marea Britanie şi apoi cea din România scriau despre faptul că doi români au fost reţinuţi de poliţia britanică şi sunt audiaţi în cel mai mare caz de furt de manuscrise şi cărţi rare din ultima perioadă. Un personaj misterios, cunoscut sub numele de "Astronomul", ar fi fost cel care a comandat lovitura. El i-a angajat pe români, iar presa britanică a comparat modul de acţiune cu cel din seria de filme "Misiune imposibilă".
După doi ani de anchete, poliţişti din Anglia, România şi Italia au reuşit să reţină mai mulţi suspecţi, la sfârşitul lunii iunie. Atunci se vorbea de doi români reţinuţi, Marian A. şi Paul P. Atunci, procurori DIICOT au transmis câteva date cu privire la modul de acţiune: ”Timp de 4-5 ore (în intervalul orar 21:00-02:00), suspecţii au scotocit în 4 paleţi din această locaţie. Bunurile se aflau în tranzit către o expoziţie de carte din Los Angeles. Unul dintre paleţi provenea din Germania, alte două din Italia, persoanele vătămate fiind două de cetăţenie italiană şi un cetăţean german. De asemenea, în depozit se mai afla un palet, ce conţinea un număr mare de genţi de voiaj, care au fost folosite de către suspecţi pentru a încărca şi transporta cărţile, ce au fost scoase prin locul efracţiei şi transportate la autoturismul folosit de către autori”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News