Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a emis un avertisment privind practicile de colorare a produselor alimentare, în special a cărnii de pui, în supermarketuri, în încercarea de a crea o impresie falsă că acestea sunt crescute la țară, în condiții naturale.
Potrivit declarațiilor lui Constantinescu, anumiți pui sunt supuși unui proces de vopsire, astfel încât pigmenții să pătrundă în carne, făcând imposibilă îndepărtarea lor prin spălarea obișnuită. Mai mult, chiar și ouăle pot suferi modificări de culoare atunci când păsările sunt hrănite cu mâncare amestecată cu substanța Yellow 20 HS, un pigment periculos utilizat pentru a intensifica culoarea galbenă a pielii și a gălbenușului ouălor.
Puii vopsiți prezintă un risc major pentru consumatori
Aceste practici, conform ANPC, reprezintă o amenințare gravă la adresa sănătății publice. Puii vopsiți prezintă un risc major pentru consumatori, deoarece aceștia pot fi expuși la substanțe chimice nocive utilizate în procesul de colorare.
„Există o vorbă care spune că umbli cu cioara vopsită. Dar iată că varianta modernă se referă la puiul de găină vopsit. Există operatori economici care își vopsesc aceste produse pentru a ne induce în eroare. Dar și aici se întâmplă o minune: unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în țesut și să nu poată fi spălată.
Acum este forfotă mare în rândurile celor care ar fi trebuit să atragă atenția asupra acestui fenomen. Din nou, se caută argumente disperate pentru a arăta că autoritatea noastră nu ar avea ce să caute pe întreg traseul puilor vopsiți.
Interesant este, și vă rog să citiți prospectul, că și ouăle capătă altă culoare odată ce este folosită mâncare amestecată cu produsele specifice păcălirii noastre. Dacă adăugăm și ingredientul salmonela, descoperit la unele ferme de către colegii noștri, în condițiile în care la fiecare dintre aceste structuri ar trebui să existe filtre serioase, nu superficiale, atunci puiul vopsit devine și un pericol pentru sănătatea noastră.
Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranța fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniți pentru a părea mai buni, împănați cu tulpini de salmonela periculoase. Asta este ceea ce numesc eu un fel de mâncare „gustos”.
Astăzi, vom trimite informare către absolut toate instituțiile ce pot verifica cum s-a ajuns în această situație și cine a acoperit adevărul.”, scrie Horia Constantinescu pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News