EXCLUSIV  Povestea de SUCCES a medicului Alexandru Covaciu, reîntors în țară după experiența în Germania: „Meseria de MEDIC nu există. Este un stil de viață“

Anca Murgoci |
Data actualizării: | Data publicării:

Tânărul medic Alexandru Covaciu povestește despre experiența sa în Germania și despre cum sistemul medical din România ar putea ajunge la nivelul țării vest-europene.

Tânărul medic Alexandru Covaciu este unul dintre aceia care „au gustat" expereința sistemului medical din Germania, dar a ales să reivină în România. Deși este încă rezident, încearcă, în fiecare zi, să schimbe câte ceva în sistemul medical din țara noastră.

Numai că tânărul doctor nu este medic doar în spital, ci și în „timpul liber", pe care și-l dedică unui proiect de voluntariat prin intermediul căruia vrea să facă România bine. De 6 ani, tânărul medic coordonează şi proiectul „Sănătate rurală" - o caravană care merge prin satele uitate de la munte.

Să o luăm cu începutul. În primul rând: de ce Medicină? De ce ați ales să deveniți medic?

Făcând baschet mi-am dorit să devin sportiv de performanță, dar după o accidentare nu am reușit să mă recuperez. Nu știu ce m-a atras la medicină, posibil că aveam medic în familie, posibilitatea de a face performanță și în alt fel, chiar nu am idee.

Sunt foarte mulți medici români plecați să profeseze în străinătate, dumneavoastră sunteți unul dintre aceia care ați avut contact cu spitalele din Europa vestică, dar ați decis să vă întoarceți în România.Care a fost principalul motiv?

Dorința de a schimba în același fel lucrurile, cum le-am văzut acolo.

Care a fost lucrul/aspectul care v-a „șocat" cel mai tare la revenirea în sistemul medical din România?

Lipsurile. De la logistică, personal, consumabile. Și atitudinea de „merge și așa", dezvoltată din aceste lipsuri.

Întors în România, v-ați implicat VOLUNTAR și ați transformat căminele culturale în mici dispensare rurale prin proiectul „Sănătate rurală". Ce presupune proiectul și de unde vă luați energia pentru a face medicină și „după program"?

Transformăm școlile și căminele culturale în adevărate policlinici, avem de la ecograf, spirometrie, ekg, medicație de urgență, monitorizare permanentă a semnelor vitale. Legat de echipa, suntem medici rezidenți, specialiști și primari de diverse specializări. Totul se făcea în echipa, se făceau echipe multidisciplinare pentru cazurile grele.

Ce diferențe MAJORE sunt între sistemul medical din România și cel din Germania? Ce are sistemul vestic în plus față de cel medical românesc?

Sunt cele enumerate mai sus, educația medicală a poporului și respectul RECIPROC medic-pacient, respectul MEDIC-MEDIC și respectul între colegi și asistente și cadrele medicale.

Puteți să faceți „portretul pacientului tipic" din Germania, comparativ cu pacientul din România? Când se prezintă nemții la medic și când vin românii să ceară ajutor specializat?

Diferența de patologii nu este, având preponderent aceași alimentație, diferența o face accesul mult mai facil la asistență primară de sănătate și accesul la educație medicală.

Care ar fi lucrul cel mai important pe care l-ați implementa în sistemul medical românesc, preluat de la cel german?

Doresc să spun tot, dar cel mai important este accesul foarte facil al tuturor oamenilor la asistență primară.

Pentru că din această toamnă sunteți și cadru didactic, ce le puteți spune mai tinerilor dumneavoastră colegi? Meseria de MEDIC mai este de viitor în ROMÂNIA?

Meseria de MEDIC nu există. Este un stil de viață pe care îl adopți. Ești în continuă formare. Trebuie făcută cu pasiune. În România îi văd un viitor foarte bun, deoarece noi, cei din această generație, cu o minte deschisă și fără reminescente din trecut, putem să implementăm ceea ce am văzut și trăit în țările mult dezvoltate.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel