"În mare parte sunt teme pe care le-am preconizat, fiindcă toată dezbaterea este în jurul acestor teme. Depinde cum va suna şi întrebarea, fiindcă trebuie să fie foarte uşor de priceput pentru oamenii care nu au o pregătire juridică. (...) Eu sunt un pic mai stric decât domnul preşedinte şi mai sever în ceea ce priveşte ordonanţele de urgenţă. Eu nu aş limita restricţionarea doar la infracţiuni şi la domeniul infracţional, eu propun în continuare ceea ce am propus şi în 2013, eliminarea ordonanţelor de urgenţă. (...) Eu aş elimina această posibilitate a ordonanţelor de urgenţă de tot şi pentru tot ce înseamnă sistemul judiciar nu sunt de acord, în principiu, să fie reglementat prin ordonanţe de urgenţă, dar şi pentru toate celelalte domenii", a spus Kelemen Hunor.
Potrivit acestuia, ar trebui să existe doar ordonanţe simple, pentru vacanţele parlamentare.
"Eu aş lăsa doar pe bază de împuternicire a guvernului pe timpul vacanţelor parlamentare ordonanţe simple şi în caz de catastrofă şi în caz de război. În rest, pentru niciun domeniu ordonanţele de urgenţă nu ar trebui să rămână în Constituţie. Dacă tot modificăm Constituţia, atunci eu cred că trebuie să le eliminăm de tot, nu e bine să umbli cu jumătăţi de măsură. (...) Să vedem, după consultări, dacă se va schimba ceva şi cum vor suna întrebările, fiindcă vor fi două întrebări, probabil, nu se pot înghesui într-o întrebare cele două chestiuni", a menţionat preşedintele UDMR.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a transmis, joi, Parlamentului temele care vor fi supuse consultării populare în cadrul referendumului din 26 mai.
"Astăzi am transmis Parlamentului scrisoarea referitoare la cele două probleme de interes naţional care vor fi supuse consultării populare în cadrul referendumului ce va fi organizat pe 26 mai, împreună cu alegerile europarlamentare. Prima: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie, cea de-a doua - interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanţe. Aceste două teme vor fi supuse consultării publice. Cetăţenii trebuie să decidă dacă vor ca persoanelor condamnate pentru fapte de corupţie să li se şteargă efectele condamnării lor şi totodată dacă vor ca Guvernul să mai adopte ordonanţe de urgenţă în domenii sensibile precum legislaţia penală şi organizarea sistemului judiciar", a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.
Kelemen Hunor a participat, joi, la Cluj, alături de principalii candidaţi ai UDMR la europarlamentare, la o discuţie panel de prezentare a programului electoral, intitulat "Transilvania prosperă, Europa puternică!".
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News