Recordurile de temperatură din ultimele zile, din Elveția, Polonia și Ungaria, unde s-a înregistrat cea mai caldă noapte de Crăciun la Budapesta și unde temperaturile au ajuns la 18,9 grade Celsius (66,02°F) la 1 ianuarie au șocat pe toată lumea.
Sute de țări din Europa au înregistrat recorduri de temperatură în ultimele zile
În Franța, unde noaptea de 30 spre 31 decembrie a fost cea mai caldă de la începutul înregistrărilor, temperaturile au urcat până la aproape 25 de grade Celsius în sud-vestul țării în ziua de Anul Nou, în timp ce stațiunile de schi europene, de obicei pline de viață, au fost pustii din cauza lipsei de zăpadă.
Serviciul meteorologic din Germania, unde s-au înregistrat temperaturi de peste 20C, a declarat că o astfel de schimbare de an atât de blândă nu a mai fost observată în această țară de când au început înregistrările, în 1881.
Televiziunea cehă a raportat că unii copaci încep să înflorească în grădinile private, în timp ce biroul de meteorologie și climatologie din Elveția a emis o avertizare privind polenul pentru persoanele care suferă de alergii la plantele de aluniș care au înflorit devreme.
Temperatura a ajuns la 25,1C pe aeroportul din Bilbao, în Țara Bascilor din Spania. Oamenii s-au bucurat de soare, stând în fața Muzeului Guggenheim din Bilbao sau plimbându-se de-a lungul râului Nervion.
Temperaturile sunt mai ridicate ca urmare a creșterii temperaturilor globale
Oamenii de știință nu au analizat încă modalitățile specifice în care schimbările climatice au influențat temperaturile ridicate recente, dar perioada de vreme caldă din ianuarie se încadrează în tendința pe termen lung de creștere a temperaturilor din cauza schimbărilor climatice cauzate de om.
"Iernile devin mai călduroase în Europa ca urmare a creșterii temperaturilor globale", a declarat Freja Vamborg, climatolog la Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene.
Aceasta urmează unui alt an de evenimente meteorologice extreme despre care oamenii de știință au concluzionat că sunt direct legate de încălzirea globală, inclusiv valuri de căldură mortale în Europa și India și inundații în Pakistan.
"Căldura record din Europa de anul nou a fost făcută mai probabilă din cauza schimbărilor climatice cauzate de om, la fel cum schimbările climatice fac acum ca fiecare val de căldură să fie mai probabil și mai fierbinte", a declarat Dr. Friederike Otto, cercetător în domeniul climei la Imperial College London, conform Reuters.
Creșterile de temperatură pot, de asemenea, să determine plantele să înceapă să crească mai devreme în timpul anului sau să scoată animalele din hibernare mai devreme, făcându-le vulnerabile la a fi ucise de valurile de frig ulterioare.
Pârtiile de schi goale
Agenția națională franceză de meteorologie Meteo France a atribuit temperaturile anormale unei mase de aer cald care se deplasează spre Europa dinspre zonele subtropicale.
Aceasta a lovit în plin sezon de schi, ducând la anularea călătoriilor și la pante goale. Stațiunile din regiunile nordice spaniole Asturias, Leon și Cantabria au fost închise de la sărbătorile de Crăciun din cauza lipsei de zăpadă.
Pe muntele Jahorina, deasupra capitalei bosniace Sarajevo, care a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă din 1984, ar fi trebuit să fie una dintre cele mai aglomerate săptămâni ale sezonului. În schimb, telescaunele atârnau fără viață deasupra pantelor cu iarbă.
Un eveniment de sărituri cu schiurile din Zakopane, în sudul Poloniei, planificat pentru weekendul 7-8 ianuarie, a fost anulat.
Un expert în climă la Greenpeace Germania, a declarat că, deși unele efecte ale schimbărilor climatice sunt deja inevitabile, trebuie luate măsuri urgente pentru a preveni o încălzire globală și mai drastică.
Vremea atenuează presiunea asupra gazelor
Temperaturile neobișnuit de blânde au oferit o oarecare ușurare pe termen scurt guvernelor europene, care s-au luptat să asigure aprovizionarea cu gaze naturale și să țină sub control prețurile în creștere după ce Rusia a redus livrările de combustibil către Europa.
Guvernele europene au declarat că această criză energetică ar trebui să grăbească trecerea de la combustibilii fosili la energia curată - dar, pe termen scurt, scăderea drastică a livrărilor de combustibil rusesc le-a făcut să se grăbească să obțină gaz suplimentar din alte părți.
Cererea de gaze pentru încălzire a scăzut în multe țări din cauza temperaturii blânde, ceea ce a contribuit la reducerea prețurilor.
Prețul de referință al gazului pe prima lună se tranzacționa miercuri dimineață la 70,25 euro pe megawatt/oră, cel mai scăzut nivel din februarie 2022 - chiar înainte de invazia Rusiei în Ucraina.
Șeful autorității italiene pentru energie a prezis că facturile reglementate la energie din țară vor scădea luna aceasta, dacă temperaturile mai blânde vor contribui la menținerea prețurilor la gaze la un nivel mai scăzut.
Cu toate acestea, o notă a Eurointelligence a avertizat că acest lucru nu ar trebui să adoarmă guvernele să se complacă în criza energetică din Europa.
"Deși le va oferi guvernelor mai mult spațiu de manevră fiscală în prima parte a acestui an, rezolvarea problemelor energetice ale Europei va necesita acțiuni concertate pe parcursul mai multor ani", se arată în raport. "Nimeni nu ar trebui să creadă că acest lucru s-a terminat încă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News