Iată câteva lucruri pe care le faci în timpul sarcinii care pot influnța înfățișarea bebelușului tău. Tu știai?

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Genetica nu este singurul factor care influențează aspectul unui copil. Ceea ce se întâmplă în timpul sarcinii poate influența, de asemenea, sănătatea și aspectul viitor al bebelușului.

De la alimentele pe care viitoarele mămici le pun în burtica lor, până la condițiile din mediul înconjurător, există mulți factori surprinzători care pot afecta creșterea și dezvoltarea nou-născuților.

Bright Side a enumerat 8 lucruri neobservate care ar putea modela trăsăturile fizice ale unui bebeluș și sperăm că acestea le vor ajuta pe femei să devină mai atente la obiceiurile lor pe timpul sarcinii.


1. Nivelul de zahăr al mamei


Poftele din timpul sarcinii sunt perfect normale, dar ar fi bine să reduci consumul de dulciuri dacă nu vrei ca nivelul tău de zahăr să se reflecte asupra grăsimii și colăceilor copilului tău. Diabetul gestațional (GDM), sau creșterea nivelului de zahăr din sânge în timpul sarcinii, poate afecta fătul nevinovat care depinde de tine pentru nutrienții săi.

Bebelușul poate stoca acel zahăr suplimentar sub formă de grăsime, ceea ce îl expune unui risc mai mare de a fi obez, de a face diabet și de a avea icter (o afecțiune tratabilă care face ca pielea să fie puțin galbenă). Experții recomandă gestionarea GDM printr-o dietă adecvată și exerciții fizice sau, în cazuri extreme, prin administrarea de insulină sau medicamente. Dar vă rugăm să rețineți că este întotdeauna cel mai bine să vorbiți cu medicul dumneavoastră sau să consultați un specialist pentru un tratament adecvat.

 

2. Consumul de lapte pe zi


Există un mit de lungă durată conform căruia consumul de lapte va face pielea bebelușului mai albă. Nu există nicio dovadă științifică în acest sens, dar ceea ce au stabilit studiile publicate este o legătură între consumul de lapte și greutatea sănătoasă la naștere. Potrivit unei reviste medicale, femeile care au băut o cană de lapte (sau mai puțin) pe zi, au născut copii mai mici decât cele care au consumat mai mult. Iar fiecare ceașcă în plus a crescut greutatea cu 41 de grame.

 

4. Foto: Unsp... (jonathan-borba-w-rtffxk9tm-unsplash-1.jpg)

 

3. Consumul de cafeină


Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor (ACOG) recomandă ca femeile însărcinate să își mențină consumul de cafea la mai puțin de 200 de miligrame pe zi ( aproximativ o ceașcă micuță). Cofeina este absorbită rapid și transmisă către placentă și poate provoca o acumulare la nivel înalt dacă este ingerată în exces. Acest lucru poate restricționa creșterea fetală și poate duce la un nou-născut subponderal.


4. Consumul de alune în timpul sarcinii


Cercetările sugerează despre consumul de alune în timpul lunilor de sarcină (în condițiile în care viitoarea mămică nu este alergică la ele, bineînțeles) că poate scădea riscul de alergii la alune la urmașii lor. Reacțiile alergice pot provoca urticarie, roșeață sau umflături. Alte simptome invizibile includ probleme digestive, dificultăți de respirație și curgerea nasului. Descoperirile sugerează că expunerea timpurie la acest tip de alimente poate proteja copilul de aceste alergii.

 

3. Foto: Unsp... (garrett-jackson-oonjwbmlb5a-unsplash.jpg)

 

5. Sezonul în care se naște copilul

 

Un studiu a constatat că bebelușii născuți vara au avut o medie mai mare a greutății la naștere și o medie mai înaltă a înălțimii la vârsta adultă, în comparație cu cei care au venit pe lume în timpul anotimpurilor mai reci. De fapt, bebelușii născuți iarna aveau caracteristici complet opuse.

Oamenii de știință au observat că o expunere adecvată la lumina soarelui (care se întâmplă mai ales în timpul verii) este o sursă bună de vitamina D, care este esențială pentru creșterea fătului. Vitamina D ajută la dezvoltarea sănătoasă a oaselor, permițând absorbția calciului și a fosforului, și contribuie în mod pozitiv la greutatea și înălțimea copilului.

 

6. Calitatea aerului


Aerul murdar sau contaminat poate cauza probleme în ceea ce privește greutatea bebelușului la naștere. Potrivit cercetătorilor, pentru fiecare creștere de 10 micrograme de poluare (pe metru cub de aer), masa medie la naștere scade cu 8,9 grame. Femeile însărcinate pot încerca să combată efectele poluării aerului cu alimente bogate în vitamine și antioxidanți.

 

2. Foto: Unsp... (colin-maynard-ceehmagpyze-unsplash.jpg)

 

7. Alimente bogate în proteine încurajează creșterea părului


Părul bebelușului începe să crească în interiorul uterului în jurul săptămânii 14 sau 15. Proteinele sunt bune pentru creșterea părului tău, dar și a celui mic (deoarece îi transmiți substanțele nutritive). Ouăle nu sunt doar o sursă excelentă de proteine, ci conțin și biotină, care este bună pentru firele de păr.

Alte alimente benefice pentru podoaba capilară a micuților sunt spanacul (bogat în acid folic, fier și vitaminele A și C, care ajută la menținerea părului sănătos și a scalpului hidratat), avocado și nucile, care ajută la combaterea căderii părului. Peștele gras este, de asemenea, o sursă bună de acizi grași omega-3, dar femeile însărcinate ar trebui să dea dovadă de prudență și să se consulte mai întâi cu medicul ginecolog, deoarece unii pești sunt riscanți de consumat în timpul sarcinii.

 

8. Tăierea întârziată a cordonului ombilical


Timpul în care este clampat sau tăiat cordonul ombilical poate avea un efect asupra culorii nou-născutului imediat după naștere. Potrivit unei mame, ea a observat că atunci când s-a născut fiul ei cel mare, cordonul a fost tăiat imediat, iar acesta arăta inițial albastru înainte de a căpăta treptat puțin roz. La nașterea fiicei sale, a decis să păstreze cordonul intact până când acesta a încetat să mai pulseze (a durat aproximativ 11 minute), iar fetița a prins culoare în obraji mult mai repede.

Știința a susținut această observație, spunând că o întârziere de 5 minute în clamparea cordonului ajută la transmiterea unei cantități mai mari de fier către copil și poate avea efecte pozitive asupra structurii creierului copilului. Cu toate acestea, există unele cazuri în care ar trebui să fie tăiat imediat - de exemplu, în cazul unei hemoragii sau în cazul bebelușilor care au nevoie de asistență medicală urgentă.

Ați urmat vreo practică în sarcină despre care știați că va avea efecte asupra bebelușului dumneavoastră? Ce mituri sau credințe legate de creșterea copilului sunt populare în țara dumneavoastră?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel