Război, inflație, facturi și prețuri în creștere. Europa se confruntă cu o urgență energetică în această toamnă și iarnă, iar țările se pregătesc să discute măsuri specifice care să le permită cetățenilor să treacă prin sezonul rece.
UE discută o plafonare a prețurilor la energie și un plan de reducere a cererii de electricitate: o dublă strategie anti-Putin care a fost propusă la Bruxelles de ceva timp, dar care este încă pe masă în țările mari.
Ursula von der Leyen a vorbit despre măsurile urgente care vor fi luate în câteva săptămâni. Ea le va anunța pe 14 septembrie, la Strasbourg, în discursul său privind starea Uniunii. Consiliul extraordinar al energiei, în cadrul căruia miniștrii se vor reuni la Bruxelles pe data de 9, va fi folosit pentru a măsura reacțiile la ipotezele din domeniu.
Opțiunile țărilor sunt diferite
Spaniolii ar dori să propună Bruxelles-ului modelul pe care îl folosesc în Peninsula Iberică, cu un plafon de preț doar pentru gazul utilizat pentru producerea de electricitate, ceea ce ar avea ca efect reducerea facturilor. Plafonarea prețurilor poate fi aplicată "la importurile din Rusia", idee susținută de Italia, "sau aplicată în interiorul UE”, a explicat Wörsdörfer.
De asemenea, el s-a referit la "măsuri urgente privind prețurile la electricitate pentru a proteja industriile critice", cum ar fi un plan de reducere a cererii, pe modelul celor aprobate în iulie privind reducerea cu 15% a consumului de gaze.
Dar, potrivit unor zvonuri confirmate de mai multe surse, Comisia ar avea în vedere, conform celor scrise într-un "non-paper" care circulă la Bruxelles, să propună o plafonare a prețului energiei electrice produse din alte surse decât gazul, pentru a obține resurse cu care să amortizeze costurile facturilor.
Marea Britanie: stingerea luminilor și o nouă oră de cină
Milioane de britanici ar putea fi rugați să își limiteze consumul de energie în această iarnă pentru a evita pene de curent, evitând consumul de gaz și electricitate la orele de vârf și stingând luminile în zilele în care nu bate vântul.
Avertismentul a venit din partea lui Kathryn Porter, de la firma de consultanță Watt-Logic, care a declarat că gospodăriilor li s-ar putea cere să nu folosească aparatele electrocasnice consumatoare de energie la orele de vârf sau să ia cina la o oră diferită, probabil după ora 20.00 (o oră deosebit de neobișnuită pentru Canalul Mânecii).
În Londra, facturile au crescut și vor crește din nou cu 80%
Autoritatea britanică de reglementare în domeniul energiei a anunțat că va majora plafonul pentru facturile de energie ale consumatorilor la o medie de 3.549 de lire sterline, de la 1.971 de lire sterline pe an. De asemenea, avertizează că situația s-ar putea înrăutăți și mai mult. "
Plafonul de preț" limitează tariful standard pe care furnizorii de energie îl pot percepe de la clienții casnici pentru factura combinată de electricitate și gaz din Anglia, Scoția și Țara Galilor, dar este recalculat de autoritatea de reglementare pe parcursul anului pentru a reflecta prețurile de pe piața angro și alte costuri ale industriei.
Factura medie anuală de 1.400 de lire sterline în octombrie 2021 este acum de 1.971 de lire sterline și va crește la 3.549 de lire sterline. Acest plafon nu se aplică întreprinderilor britanice, iar acestea ar putea suferi astfel un dublu recul: facturi restante și consum la polul opus din cauza erodării puterii de cumpărare a gospodăriilor.
Germania: apă caldă doar în anumite momente ale zilei
Germania a stocat o cantitate mare de energie (198 de terrawatt-oră de energie electrică, cel mai mare număr din Europa), dar și cel mai mare consum (aproximativ 500 de TwH de energie electrică pe an, conform Enerdata). Nivelul de depozitare este de 82,7 %, dar, având în vedere vremea rece, este posibil ca stocurile să se epuizeze rapid.
Pentru Bank of America, îngrijorările legate de gaz, energie nucleară și cărbune sugerează că este posibil ca producția de energie termică să nu fie capabilă să satisfacă cererea pe timp de iarnă. De aceea, la Berlin se ia în considerare chiar și raționalizarea critică: senatorul Jens Kerstan a declarat că, în cazul unei "grave penurii de gaz, apa caldă ar putea fi pusă la dispoziție doar în anumite momente ale zilei" și a făcut apel la germani și la întreprinderi să reducă consumul de energie.
Consiliul de Miniștri german a acordat, de asemenea, un statut prioritar transporturilor de cărbune pe rețelele de cale ferată față de transportul de pasageri. Persoanele care locuiesc în apropierea căilor ferate ar putea resimți o creștere a zgomotului: noile reglementări suspendă Legea privind atenuarea zgomotului feroviar.
"Acest lucru poate însemna, de asemenea, că trenurile de pasageri vor trebui să aștepte", a explicat Wissing. Obiectiv? Pentru a garanta energia electrică și pentru a se asigura că centralele electrice și rafinăriile pot funcționa fără întreruperi.
Franța: ce se schimbă pentru magazine
La Paris, noi măsuri de reducere a consumului de gaz sunt în curs de adoptare: până la sfârșitul verii, iar publicitatea luminoasă între orele unu și șase dimineața ar trebui să fie interzisă în toată țara. Potrivit Agenției pentru Mediu și Managementul Energiei, un ecran publicitar digital Lcd de 2 m² consumă 2 049 kWh/an, adică echivalentul consumului mediu anual al unei familii pentru iluminat și electrocasnice.
Magazinele nu vor avea voie să lase ușile deschise atunci când încălzirea sau aparatul de aer condiționat funcționează cu aer rece.
Spania: TVA la gaze de la 21% la 5%
Începând din octombrie, TVA-ul la gaz în Spania va fi de 5% și nu va mai fi de 21%: acest lucru a fost anunțat de premierul Pedro Sánchez într-un interviu acordat postului de radio Cadena Ser.
'Este rezonabil să încercăm să reducem și facturile de încălzire ale cetățenilor', a argumentat Sánchez. O astfel de reducere de impozit a fost aplicată și la T.V.A. la energia electrică, ca măsură de limitare a creșterii vertiginoase a costurilor cu energia, care a avut loc în ultimele luni, inclusiv în legătură cu evoluțiile legate de invazia rusă în Ucraina.
Inițial, guvernul a eliminat ipoteza implementării unei astfel de măsuri, amintește presa iberică. În ultimele săptămâni, la Madrid a fost aprobat și un decret care prevede măsuri precum închiderea ferestrelor și a spațiilor publice nefolosite pe timp de noapte sau limitarea temperaturilor în spațiile comerciale pentru a evita utilizarea inutilă a aerului condiționat sau a încălzirii.
Strategia Italiei
Guvernul Draghi lasă să se înțeleagă că și pentru Italia a sosit timpul pentru economii. Dar este un plan în etape graduale, deocamdată fără smucituri, cel prezentat ieri în Cdm de ministrul pentru Tranziție Ecologică, Roberto Cingolani.
Prima fază a strategiei de "acțiuni administrative" la care Acarul lucrează din iulie, așa cum a anticipat Il Messaggero, va începe cu un grad mai puțin pentru calorifere: în locuințe și birouri termostatul va trebui să se oprească la 19 grade, stabilește decretul ministerial așteptat peste câteva zile împreună cu noul decret guvernamental cu sprijin pentru familii și întreprinderi.
Dar, de asemenea, va fi programată o oră mai puțin pe zi și se va reduce cu 15 zile perioada de conectare. Atât de mult încât calendarul de încălzire ar putea aluneca până în noiembrie. Nu este exclusă nici o diferențiere pe zone geografice, cu mai multe sacrificii în sud. Dar, să fie clar, nu este planificată nicio altă înăsprire sau accelerare în acest moment, a subliniat ministrul, "situația nu o cere".
Planul în mai multe etape va permite economisirea a cel puțin 3 miliarde de metri cubi de gaz. Dar poate ajunge la 6 miliarde dacă se concentrează pe comportamentul virtuos al gospodăriilor. Acest lucru nu înseamnă că faza a doua, cu sacrificii mai importante, nu este deja planificată în cazul unei opriri a gazului din partea Rusiei.
Planul "dur" este de a obține o reducere cu două grade a temperaturilor și o reducere cu două ore a timpului de lucru zilnic. În cazuri extreme, pot fi declanșate reduceri de până la 40% ale iluminatului public și un fel de "stare de asediu", cu închiderea anticipată a magazinelor, birourilor și spațiilor.
De la Finlanda la Polonia, iată ce fac alte țări
În Finlanda, guvernul cere ca iarna viitoare să scadă temperatura normală de încălzire cu un grad și să reducă timpul petrecut la dușuri și saune scumpe. Campania, denumită "un grad mai puțin", va fi lansată pe 10 octombrie, a declarat pentru Afp Kati Laakso, purtător de cuvânt al Moriva, agenția de stat pentru promovarea energiei durabile.
Inutil să mai spunem că sauna este o adevărată instituție în Finlanda, unde există aproximativ trei milioane de băi pentru 5,5 milioane de locuitori. Finlandezii sunt obișnuiți să facă aceste băi dezbrăcați și împreună, la o temperatură de aproximativ 85 de grade Celsius.
În Polonia, locuitorii duc lipsă de cărbune, mare parte din acesta fiind importat din Rusia. Pe 26 și 27 iulie, polonezii au stat la coadă timp de două zile pentru a găsi materialul în provincia Wielkopolska, situată în partea de vest a țării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News