Te lovești de o problemă deosebită și vrei să o semnalezi? Ai nevoie de ajutor pentru reintegrarea pe piața muncii? Așteptăm mesajele tale de luni până vineri între orele 9:00 și 18:00 la numărul de telefon 0722.264.462 sau pe email la [email protected].
Conținuțul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Idei de afaceri, la întoarcerea în țară: culturi de lavandă

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Românii care vor să se întoarcă în țară și să înceapă o afacere profitabilă se pot orienta către culturile de lavandă.

Cererea pe piața internă și internațională este în creștere, iar plantele se adaptează foarte ușor la condiții diferite de mediu, de calitate a solului și de altitudine. Pot fi obținute și finanțări din fonduri europene nerambursabile.

Butașii pot fi cumpărați din surse locale, iar cultivatorii pot beneficia și de consiliere graturită, de la specialiștii români. Înființarea unei culturi de lavandă înseamnă a pune bazele unei afaceri profitabile pentru cel puțin 15 ani. Este o investiție pe termen lung, dar trebuie luat în calcul faptul că de la înfiintare pană la prima recoltă cu profit semnificativ vor trece doi ani, perioadă în care cultivatorul trebuie să acorde culturii mult timp, atenție, muncă și bani.

Învestiția inițială va fi pentru pregătirea terenului, cumpărarea și plantarea butașilor, întreținerea culturii până la prima recoltă. Există, apoi, foarte multe avantaje: lavanda este o plantă foarte rezistentă, iar dacă este afectată de câteva boli, acestea sunt ușor de combătut. Nu este hrană pentru animale, deci nu este expusă nici la astfel de pericole. Plantația poate fi scalată dupa posibilitățile fiecărui cultivator, fiind profitabilă și pe suprafețe mai mici. Specialiștii arată că investiția inițială asigură un venit predictibil pentru următorii 15-18 ani.

Ușor de comercializat

 

Pe piață, planta se poate comercializa în diverse feluri, de la săculeți cu lavandă, la ulei esențial, condimente, băuturi, decorațiuni și chiar ca plantă decorativă. În plus, un câmp de lavandă ajuns la maturitate poate deveni punct de atracție pentru turiști și loc preferat pentru sedințe foto-video. Condițiile de depozitare sunt ușor de realizat – de exemplu, într-o încăpere de 10 metri pătrați se poate stoca producția de ulei esențial de pe câteva sute de hectare, cu o valoare de sute de mii de euro. Produsele pot fi păstrate o lungă perioadă de timp, chiar mai mult de cinci ani, dacă sunt depozitate în condiții bune.

Lavanda înflorește de două sau de trei ori pe an, din luna mai până în septembrie. Recoltarea trebuie să înceapă după înflorirea a cel puțin jumătate dintre arbuștii de pe plantație. În primii doi ani, producția se ridică la circa 500 kg la hectar, iar în următorii ani crește progresiv, până la circa 5.000 kg la hectar. Cantitatea de flori se înjumătățește după uscare, dar nu în toate situațiile sunt căutate flori uscate. Producătorii de ulei lavandă, de exemplu, au nevoie de flori proaspete, recoltate cu cel mult 24 de ore înainte.

Florile uscate se pot comercializa către companiile farmaceutice care le folosesc pentru ceaiuri aromatice și la prepararea diverselor tincturi. Lavanda este folosită și pentru produsele care îndepărtează insecte sau pentru odorizante. În medicina naturistă, produsele pe bază de lavandă sunt folosite pentru tratarea unei game largi de afectiuni, de la dureri reumatice, la căderea părului. Lavanda este folosită și în industria cosmetică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel