Te lovești de o problemă deosebită și vrei să o semnalezi? Ai nevoie de ajutor pentru reintegrarea pe piața muncii? Așteptăm mesajele tale de luni până vineri între orele 9:00 și 18:00 la numărul de telefon 0722.264.462 sau pe email la [email protected].
Conținuțul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Idei pentru românii care se întorc în ţară: plantaţii de Goji

Anca Mihailov |
Data publicării:
sursa foto: flickr.com
sursa foto: flickr.com

Situația creată de pandemie a schimbat foarte mult din stractura piețelor și a nevoii de forță de muncă. Dar nevoia de mâncare și de anumite produse rămâne aceeași. Românii care doresc să se întoarcă acasă și au terenuri în mediul rural pot deveni cultivatori de Goji, iar din aceste culturi ar putea câștiga mai muțli bani decât în străinătate. Există și posibilități de a obține fonduri europene pentru înființarea acestor culturi.

Cultivatorii experimentați din România spun că șansele de a crește piața de goji cresc pe măsură ce suprafața cultivată și recolta crește. De asemenea, este foarte importantă și calitatea fructelor de goji, iar cultivatorii pot beneficia de consultanță, gratuit. Pentru un proiect finanțat din fonduri europene, pentru o plantație de goji, cultivatorul poate să obțină o de la 15.000 la peste 50.000 de euro, cu o cofinanțare de numai 10%, dacă plantația va fi bio. Pentru a atinge această performanță, cultivatorii trebuie să cumpere plantele doar din pepiniere autorizate și certificate, pentru a înființa plantațiile.

Cei care vor să intre în afacerile cu plante Goji trebuie să se documenteze foarte bine, înainte de a începe să cultive. Materialul săditor trebuie să fie de bună calitate și certificat, nu cumpărat de oriunde, fără garanție. Dar trebuie să multă implicare. O plantație necesită investiții, atât în bani, cât și în timp și muncă, măsuri de prevenție și de intervenție, în cazul în care apar probleme, pentru că plantele nu cresc pur și simplu, fără irigare și feritilizare corespunzătoare, fără a le acorda atenție. Nu există o garanție a rezultatului, ci doar a materialului săditor, la care se adaugă bani, muncă și atenție la nevoile care apar.

 

Importanța asocierii și a cooperativelor

 

Chiar și așa, dacă apar probleme, cultivatorii pot apela la ajutor din partea experților care există deja pe piața din România. Aceștia au devenit cultivatori de Goji cu mai mulți ani în urmă și au deja experiență relevantă. Mai mult, cultivatorii de Goji sunt interesați de a crește numărul de cultivatori și de a se asocia, pentru a putea accesa piețele internaționale unde cererea este foarte mare. Viitorul este al celor care vor putea cultiva suprafețe mari, de 20-30 de hectare, iar pentru a astfel de performanță, asocierea între mai  mulți cultivatori din aceeași zonă poate fi cheia succesului.

În plus, în perioada următoare, Uniunea Eurpeană va direcționa fondurile pentru cooperative. Cei care înțeleg nevoia de a se asocia și reușesc să înființeze cooperative vor putea accesa, de anul viitor, proiecte de până la două milioane de euro, pentru dezvoltarea producției și a comunităților. Asocierea în această formulă este foarte benefică și pentru comercializarea fructelor provenite din plantațiile înregistrate și certificate.

Specialiștii spun că planta trebuie să aibă trasabilitate, astfel încât cumpărătorul să știe, în momentul în care cumpără fructele, care e tehnologia de cultură, care este proveniența materialului săditor, cine a dat autorizația și cine e producătorul. Cea mai bună soluție este ca la înființarea plantațiilor să se folosească material săditor certificat, care este oferit de pepiniere autorizate. Pe piața necontrolată se comercializează și material săditor dintr-un soi sălbatic de goji, iar cei care cumpără fără să cunoască plantele nu-și strică doar propriile culturi, ci pot îmbolnăvi cumpărătorii.

 

Ce trebuie să știm despre productivitate

 

Prețul unui kilogram de fructe de goji pornește de la 20 de lei, la producător, adică dublu față de cel al căpșunelor, al murelor sau fragilor, care sunt la fel de greu de cules ca și goji. Marele avantaj al plantațiilor de goji este timpul foarte lung de recoltare, din iunie până când fructele îngheață pe plantă. Pentru a se garanta o cultură productivă este nevoie atât de material săditor de bună calitate, cât și de îngrijirea culturilor.

 

Ce face diferența între o cultură bună și un eșec

 

O plantă de calitate poate face diferența între o cultură bună și un eșec, dar nu vorbim doar despre calitatea plantei, ci și de certificare, de trasabilitate. O plantă poate costa de 10 lei, la 30 de cm înălțime, și 25 de lei, la 1,5 m înălțime. Diferența de cost este dată de faptul că la cumpărător va ajunge materialul săditor la înălțimea de 1,5 m peste un an, ceea ce implică mai multe costuri. Prețurile sunt mult mai mici atunci când se cumpără o cantitate mai mare de material săditor, pentru culturi. La maturitate, planta dă cel puțin 3 kg de fructe, dacă este bine îngrijită și are condiții optime. O plantație de goji de un hectar costă între 10.000 și 15.000 de euro, sumă din care materialul săditor ar costa circa 3.000 de euro, restul fiind investițiii în sistem de irigații, îngrijirea solului, fertilizare, etc.

În timp ce cătina începe să producă fructe din al patrulea an de la înființarea plantației, goji poate să ajungă la maturitate și să aibă producție într-un an. Există deja un centru de colectare și distribuție a fructelor în supermarketuri și în hypermarketuri. În România încă nu se produce cât s-ar putea vinde, mai ales la export. O plantă de goji poate să producă între trei și șapte kilograme de fructe pe an, fiind diferențe între mediul în care sunt cultivate. Comportamentul unei plante din grădină este diferit față de cel al plantei din cultura de pe câmp. În general, se pot scoate între șapte și zece tone de fructe la hectar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel