Preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunţat, miercuri, că posturile Senatului vor fi reduse de la 796 la 618, iar flota de maşini a forului legislativ şi a cotei de combustibil vor fi reduse cu 20%.
"Am propus o nouă organigramă, această organigramă a fost avizată şi cele două memorandumuri, iar odată cu aprobarea acesteia în primele zile ale lunii februarie, odată cu începerea sesiunii ordinare, ea va deveni obligatorie şi în următoarea perioadă vom avea această reorganizare de activitate, în aşa fel încât cel mai târziu la finalul lunii martie această operaţiune să se finalizeze. Asta înseamnă că de la 796 de posturi în total vom avea aproximativ 618 posturi, deci va fi o reducere, dar sunt convins că veţi constata că activitatea Senatului nu are cu nimic de suferit, dar vor fi nişte economii substanţiale în aşa fel încât să-i respectăm pe cetăţenii ţării noastre", a declarat Bolojan, la Senat.
El a precizat că, tot pentru reducerea cheltuielilor, printr-un memorandum s-a aprobat reducerea flotei de maşini a Senatului şi a cotei de combustibil cu 20%.
"Am fost de acord să reconfigurăm programul de lucru. Până acum luni se lucra în plen, iar marţi în comisii. Vom lucra şi miercuri în plen, iar joi vor fi dezbaterile publice, în aşa fel încât în urma acestui pachet de activităţi extins, pe de-o parte, să ne putem argumenta mai bine proiectele legislative, să le putem analiza mai bine, joia să beneficiem de sfaturile experţilor care vor veni la dezbateri şi per total calitatea legilor şi a actelor pe care le emite Parlamentul să fie cât mai bună", a adăugat Bolojan.
Preşedintele Senatului a arătat că în ceea ce priveşte regulamentul de funcţionare senatorii îşi propun să preia cele mai bune practici din Parlamentul European, în aşa fel încât în sălile de plen să existe un dialog civilizat, agresivitatea să fie descurajată, iar cei care nu respectă regulile bunului simţ să fie sancţionaţi.
El a mai spus că Parlamentul trebuie să-şi întărească autoritatea de control parlamentar.
"Avem foarte multe instituţii în coordonare, care, din punctul meu de vedere, o parte sunt scăpate de sub control şi este nevoie de exercitarea controlului parlamentar în aşa fel încât să fim în situaţia în care acesta să lucreze pentru cetăţeni, să dea rapoarte în permanenţă comisiilor din parlament, managerilor acestora să le fie evaluată activitatea legat de performanţa acestora şi să aibă nişte contracte de management şi nişte responsabilităţi cât se poate de clare în aşa fel încât activitatea lor să fie în serviciul public", a declarat Bolojan.
El a anunţat şi că va fi introdus sistemul electronic de acces în Parlament pentru angajaţi, deoarece nu există un control al prezenţei la muncă.
"În trei luni de zile Secretariatul General are termen să rezolve această problemă", a adăugat preşedintele Senatului.
Protest al angajaţilor Senatului
Zeci de angajaţi ai Senatului au protestat spontan marţi în faţa biroului preşedintelui Senatului, Ilie Bolojan, ca urmare a deciziei conducerii instituţiei de a reduce schema de personal cu 24%.
Ilie Bolojan, care se afla într-o conferinţă de presă când zeci de angajaţi nemulţumiţi s-au adunat pe hol, a explicat că reducerea de personal va avea loc în urma unui concurs şi că pentru mare parte dintre angajaţi trebuie să se încheie contracte de muncă pe perioadă determinată - mandatul demnitarului.
Bolojan s-a îndreptat către protestatari şi a încercat să discute cu aceştia, dar vociferări puternice ale angajaţilor i-au acoperit vocea, reproşându-i ca "nu le cunoaşte probeleme reale".
"Am tot respectul pentru oamenii care lucrează în Senat, care sunt profesionişti. Stimaţi colegi, vă rog, ascultaţi-mă! Vor fi concursuri corecte şi cei care stăpânesc meseria le vor câştiga. Sinecurile politice se vor încheia. Îmi pare rău. Asta este situaţia. Am discutat cu sindicatele, accept orice discuţie, dar dacă credeţi că schimbaţi ceva în felul acesta, nu se va întâmpla. Reducerile nu sunt comode, dar respectul faţă de cetăţeni trebuie să-l probăm nu prin huiduieli, ci prin respectul pentru ceea ce facem. În mod evident este anormal să angajezi prin concurs oameni pe durată nedeterminată. Orice aţi spune, nici dumneavoastră nu v-ar conveni. Trebuie să îşi probeze această chestiune prin concursuri corecte, prin profesionalism. Respect pe toată lumea, dar cu mine nu merge o astfel de atitudine. Cei care sunt profesionişti nu au de ce să se teamă, dar cei care au venit fără concurs şi nu-şi justifică existenţa, vi se pare normal să fie plătiţi? Haideţi să terminăm o dată! Concursurile vor fi conform legii", a spus Bolojan.
Preşedintele Senatului a explicat că "nu Bolojan va organiza concursul", iar directorul respectiv "ori îi va menţine pe angajaţii corecţi care îşi vor face treaba, ori vor fi în situaţia de a-şi bate joc de oameni, dar acest lucru se va vedea şi vor plăti cu posturile pentru asta".
Angajaţii i-au transmis preşedintelui Senatului că vor acţiona instituţia în judecată, printr-o "acţiune de amploare comună".
"E un protest spontan. Noi suntem cei care asigurăm continuitatea. Nu se poate să spuneţi că vreţi să schimbaţi mereu oamenii. (...) Dacă o vom lua de fiecare dată de la început, în 4 ani nu vom avea niciodată specialişti. Este necesară o specializare continuă. Am venit alături de colegii mei având în vedere ilegalitatea crasă care se comite de către actuala conducere efemeră a Senatului. (...) Nu s-a luat nimic în considerare din aşa-zisele consultări. Parlamentul României nu este o primărie, nu este un Consiliu Judeţean. Parlamentul României face legi. Dacă nu ar fi expertiza noastră, nu ar exista legi şi nu ar putea funcţiona un stat de drept. Suntem foarte porniţi să acţionăm instituţia în judecată, printr-o acţiune comună şi de o amploare nemaivăzută până acum. Nu e necesară reorganizarea pentru căî personalul existent asigură buna desfăşurare a instituţiei", a spus consilierul Cristina Tarteaţă de la Comisia de Transporturi.
Ea susţine că întotdeauna "funcţionarul public parlamentar a fost demonizat", subliniind că salariul mediu net al acestor funcţionari este de 6.000 de lei, "mult mai mici decât a altor instituţii care nu au aceeaşi importanţă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News