Imaginea durerii în Grecia: un polițist roagă în genunchi călugărițele să părăsească o mănăstire

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Imaginea durerii în Grecia, un polițist îngenunchiat roagă călugărițele să părăsească mănăstirea
Imaginea durerii în Grecia, un polițist îngenunchiat roagă călugărițele să părăsească mănăstirea

Grecia a cerut ajutor altor țări europene pentru a opri incendiile care mistuie totul în cale, înaintând violent în mai multe regiuni.

Poliția îi obligă pe locuitori să-și lase casele și să fugă din fața flăcărilor. Însă imaginea dureroasă a incendiilor este cea a unui agent în genunchi care le cere unor călugărițe să-și părăsească mănăstirea.

Călugărițele unei mănăstiri de lângă Atena au încercat să stingă focul cu rugăciuni. Până când un polițist, în genunchi, le-a convins pe cele 35 de călugărițe să părăsească clădirea.

Centrul European de Predicție Meteorologică pe Interval Mediu (ECMWF) a avertizat despre un „dom de căldură” în mijlocul Europei, cu temperaturi  de peste 45 de grade Celsius în unele teritorii precum Grecia, estul Spaniei, Sardinia, Sicilia și sudul Italiei, scrie telecinco.es.

"Actuala căldură extremă se datorează unui anticiclon care se mișcă lent, un sistem de înaltă presiune care domină atmosfera superioară peste sudul Europei. Anticiclonii provoacă scufundarea sau mișcarea în jos a aerului. Pe măsură ce masa de aer coboară, aceasta se comprimă și, prin urmare, se încălzește", a explicat Florian Pappenberger, directorul de prognoză al ECMWF.

Astfel de sisteme de înaltă presiune sunt asociate cu o acoperire de nori redusă, permițând mai multor radiații solare să ajungă la sol. El a mai adăugat că această situație duce la încălzirea substanțială a suprafeței Pământului, căldură care se ridică apoi în atmosferă.

În plus, avertizează că advecția (n.r. rafale de vânt la scară mare care suflă aer cald dintr-un loc în altul) care are loc din Africa de Nord până în Europa poate contribui, de asemenea, la valurile de căldură.

Zece zile de „stres termic foarte sever”

 

Căldura trăită în aceste zile în Europa este și rezultatul valului de căldură experimentat în Oceanul Atlantic, care a fost semnalat la începutul lunii iulie, întrucât, în cursul lunii iunie și începutului lunii iulie, apele Oceanului Atlantic au înregistrat temperaturi mai calde decât media în majoritatea bazinelor sale, în special în apropierea Americii de Nord și a Europei.

Potrivit ECMWF, temperaturile extreme vor dura până pe 20 iulie, înainte ca o masă de aer puțin mai puțin caldă să se deplaseze dinspre nord. Cu toate acestea, această ușurare poate fi de scurtă durată, deoarece este prognozată o altă perioadă de căldură extremă pentru sfârșitul acestei săptămâni și începutul săptămânii viitoare în anumite părți ale Mediteranei, inclusiv Grecia și Turcia.

Datele pentru vara anului 2023 până la 15 iulie arată că o mare parte din sudul Europei a suferit până la 10 zile de „stres termic foarte sever”, iar părți din sudul Spaniei au suferit până la 30 de zile de „stres termic foarte sever”.

Un studiu recent în Nature Medicine a indicat că peste 60.000 de oameni în Europa și-au pierdut viața din cauza valurilor de căldură extreme vara trecută", a declarat Carlos, director al Serviciului pentru Schimbări Climatice (CIS).

"Iunie a fost cea mai caldă înregistrată la nivel mondial, iar primele 15 zile din iulie au fost cele mai calde 15 zile înregistrate. Aceasta înseamnă că posibilitatea unei veri record pentru lume nu este îndepărtată", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel