O mărturisire recentă a fostului premier Victor Ponta, făcută într-un podcast, a reaprins indignarea și furia publicului față de modul în care autoritățile române au gestionat inundațiile catastrofale din anul 2014. Într-un gest ce poate fi considerat o combinație de cinism politic și sacrificiu de interes național pentru relații externe, Ponta a recunoscut, cu un zâmbet aproape ironic, că el a fost cel care a dat ordinul ca ecluzele de la Porțile de Fier să fie deschise, revărsând intenționat apele în România pentru a salva Serbia de la un dezastru similar. Drept „răsplată”, susține el, a primit ani mai târziu cetățenia sârbă.
Această declarație vine ca o lovitură grea pentru victimele de atunci, ale căror case, bunuri și vieți au fost distruse sub torentele de apă venite pe neașteptate, în plin Paște, fără nicio avertizare reală. În acel moment, autoritățile române au susținut că inundațiile ar fi fost cauzate de ploile torențiale. Acum însă, aflăm că inundațiile au fost, cel puțin în parte, provocate cu bună știință, printr-o decizie politică de a proteja Serbia, în detrimentul cetățenilor români.
Imaginile de arhivă din 2014, când Ponta a vizitat județul Teleorman alături de Liviu Dragnea și de ministra mediului Doina Pană, capătă astăzi o nuanță grotescă. Premierul de la acea vreme părea că joacă un rol într-o piesă de teatru absurd: mergea printre oamenii care abia reușiseră să scoată apa din case și îi întreba senin „când a venit viitura”, deși el însuși fusese cel care ordonase eliberarea apei din barajul de la Porțile de Fier.
Ponta la inundații în 2014. Dialogul halucinant
Iată dialogul dintre Victor Ponta și o femeie din sat care s-a trezit cu casa inundată. Dialogul, în contextul noilor dezvăluiri, pare ireal:
Victor Ponta: Sărutmâna, în curte nu mai aveți apă?
Localnică: Se vede pe pereți apa...
Victor Ponta: Jumătate de metru, cât a fost?
Localnică: Un metru!
Victor Ponta: S-a stricat, s-a stricat... Fir-ar să fie! Când a venit (viitura), sâmbătă sau duminică?
Localnică: Duminică seara.
Victor Ponta: Duminică, de Paște...
Ponta juca rolul salvatorului, când în realitate el fusese artizanul acelui coșmar pe partea românească a Dunării. Și mai revoltător este momentul în care un localnic îi atrage atenția asupra faptului că ei rămân expuși până ce digul va fi gata. Ponta a răspuns enervat: "Păi crezi că pot să opresc eu ploaia asta, sau o oprești tu?
Ce s-a întâmplat în 2014 în zona Alexandria
În 2014, guvernul promitea construirea unui nou dig de protecție, evaluat la vremea respectivă la 15 milioane de lei. O investiție care ar fi trebuit să protejeze vieți și gospodării, dar despre care nu se mai știe nimic. În ciuda promisiunilor solemne, localnicii au rămas în continuare vulnerabili, în bătaia naturii – și, așa cum aflăm acum, în bătaia deciziilor politice luate cu cinism.
Victor Ponta a susținut în podcastul menționat că decizia de a deschide ecluzele nu a fost una ușoară, dar a fost necesară pentru a evita un dezastru major în Belgrad, capitala Serbiei. El spune că gestul său a fost apreciat de autoritățile sârbe și că, peste ani, a fost onorat cu cetățenia sârbă pentru acest ajutor. Totul, însă, fără să fi informat corect și transparent cetățenii români care aveau să plătească prețul acestei „solidarități” cu țara vecină.
Pagubele produse în România în urma inundațiilor din 2014 au fost uriașe. Zeci de gospodării au fost complet distruse, mii de hectare de terenuri agricole au fost compromise, drumuri și poduri au fost avariate, iar mai multe persoane și-au pierdut viața sau au fost rănite. Nici până azi nu a existat o anchetă serioasă privind responsabilitățile directe ale oficialilor guvernamentali. De altfel, totul a fost mușamalizat sub lozinca „forțelor naturii”, în timp ce realitatea era ascunsă de ochii opiniei publice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News