Imagini uimitoare din timpul eclipsei de soare. Cum s-a văzut în SUA și Canada - VIDEO

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Imagini uimitoare din timpul eclipsei de soare. Cum s-a văzut în SUA și Canada - VIDEO
Imagini uimitoare din timpul eclipsei de soare. Cum s-a văzut în SUA și Canada - VIDEO

O eclipsă de soare traversează, joi, cerul din emisfera nordică, pe o fâşie de aproximativ 500 de kilometri, din Canada până în Siberia, trecând prin Europa, unde este doar parţială, dar totuşi periculoasă pentru ochi.

La punctul maxim al aşa-numitei eclipse inelare, de pe Pământ s-a putut vedea Luna ajungând treptat în dreptul Soarelui, care s-a transformat, timp de câteva minute, într-un inel luminos subţire, ca un ″cerc de foc″⁣ pe cerul de iunie.

Imaginile din înregistrarea VIDEO au fost filmate în SUA, Canada și parțial Europa.

 

Youtube video image

Acest spectacol ceresc a putut fi văzut doar de locuitorii aflaţi la cele mai înalte latitudini, care se situează chiar pe axă: nord-vestul Canadei, extremitatea nordică a Rusiei, nord-vestul Groenlandei şi Polul Nord, unde ocultaţia discului solar este de 87,8%, potrivit Observatorului Astronomic din Paris, citat de AFP și preluat de Agerpres.

Eclipsa inelară este, de asemenea, vizibilă, însă doar parţial, din nord-vestul Americii de Nord, dintr-o mare parte din Europa, inclusiv din România, Franţa şi Marea Britanie, precum şi dintr-o parte a nordului Asiei.

La aceste latitudini, pasionaţii de astronomie pot observa o fracţiune din Soare acoperită de discul negru al Lunii, în proporţie de 20% la Londra, de 16% la Lille, de 13,2% la Paris, de 5,5% la Toulouse şi doar de 2,8% la Marsilia.

Aceasta este prima eclipsă inelară din anul 2021 şi a 16-a din secolul XXI.

Acest fenomen astronomic are loc atunci când Soarele şi Luna sunt perfect aliniate cu Pământul. Dacă diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui, o parte a coroanei de foc rămâne vizibilă.

O eclipsă totală, care scufundă pentru scurt timp o parte a planetei în întuneric, apare atunci când diametrul Lunii corespunde exact cu cel al Soarelui, aşa cum este perceput fenomenul de pe Pământ.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel