În 2023, au fost înregistrate 66 de erupții vulcanice în întreaga lume. Experții cer schimbări

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
În 2023, au fost înregistrate 66 de erupții vulcanice în întreaga lume. Experții cer schimbări. Sursa - Pexels
În 2023, au fost înregistrate 66 de erupții vulcanice în întreaga lume. Experții cer schimbări. Sursa - Pexels

Frica de erupții vulcanice este în creștere la nivel mondial: în Islanda, regiunea Grindavik a fost evacuată recent evacuată din cauza unui tunel de magmă subteran. Italia a fost zguduită de zile întregi de cutremure severe din regiunea din jurul Campi Flegrei de lângă Napoli, crescând probabilitatea unei erupții vulcanice.

Cu toate acestea, aceștia nu sunt singurii vulcani care dau motive de îngrijorare. Potrivit programului de vulcanism global al Institutului Smithsonian, 66 de vulcani au erupt deja doar în 2023 (începând cu 23 noiembrie 2023). Acestea includ, printre altele, vulcanul Puracé din Columbia și Aira Caldera din Japonia.

Alți 46 de vulcani, precum Etna, sunt într-o stare de erupție continuă. În total, există între 1.300 și 1.900 de vulcani activi pe pământ. Un vulcan este de obicei clasificat ca fiind stins doar dacă nu a erupt de mai mult de 10.000 de ani.

Poate fi necesară stabilirea unei perioade și mai lungi, deoarece această clasificare este controversată din punct de vedere științific. După cum explică site-ul Laenderdaten.info, există numeroși vulcani care arată activitate subterană chiar și după această perioadă și ar putea erupe din nou. De exemplu, vulcanul din Eifel de la Lacul Laacher, care a rămas latent de aproape 13.000 de ani.

 

Vulcanii trebuie explorați mai bine

 

Dintre vulcanii clasificați în prezent ca fiind activi, 82 sunt în Europa și 32 în Islanda, unde erupțiile vulcanice afectează, în mod regulat, viața de zi cu zi. Cu toate acestea, cei mai mulți vulcani activi sunt localizați în SUA, Japonia, Indonezia, Rusia și Chile.

Aproximativ 50 până la 70 de vulcani erup în fiecare an. Cu toate acestea, există încă deficite majore în cercetarea vulcanilor. Abia în 2022, cercetătorii au dezvăluit că ar putea exista niște vulcani periculoși despre care nu se știa încă nimic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel