Consumul de miere este foarte bun în cazul osteoporozei, al menopauzei premature, amigdalitelor, răcelilor și bronsitelor. Folosită în loc de zahăr este și un medicament natural ajutând la vindecarea miraculoasă a multor afecțiuni.
Specialiștii au descoperit că mierea ajută la păstrarea echilibrului endocrin ajutând la reglarea activității principalelor glande din corp.
Mierea de albine este un puternic antiinfecțios natural, ajutând sistemul imunitar să lupte împotriva agenților patogeni și virusurilor, de la tubul digestiv, căile respiratorii până la nivelul pielii. Ajută fără doar și poate la tranzitul intestinal și favorizeaza eliminarea toxinelor din organism fiind un tratament de urmat în cazul persoanelor care suferă de constipație cronică.
Dar pentru a profita de toate beneficiile miraculoase ale mierii aceasta trebuie consumată corect. Dacă mierea este turnată peste în lichide fierbinți aceasta poate deveni toxică făcând mai mult rău decât bine.
Este recomandat ca lichidul în care se pune mierea să nu fie mai cald de 40 de grade Celsius.
Mierea, în comparație cu zahărul, are un conținut ridicat de minerale, enzime și vitamine, în special C și B1.
Ei bine, acestea sunt distruse la temperaturi mai mari de 40 de grade, adică de mediul natural.
Mai mult, mierea de albine în stare pură conține cantități minime de HMF – hidroximetilfurfural, o aldehidă care apare din deshidratarea unor zaharuri și a cărei concentrație crește la temperaturi mai mari de 40 grade.
Mierea pusă în ceaiul fierbinte devine toxică
Astfel mierea de albine nu trebuie pusă în ceaiul fierbinte, deoarece intervine deshidratarea zaharurilor care devin compus toxic numit HMF.
Același lucru se întâmplă și dacă adăugăm miere în produse pe care le coacem în cuptor. Și în acest caz mierea devine toxică devenind dăunătoare sănătății.
Dacă la analize se descoperă o cantitate mare de HMF asta poate să arate că mierea a fost falsificată prin zaharuri adăugate sau a fost expusă unui tratament termic excesiv.
Cu cât este mai mare HMF-ul cu atât mai mult zahăr este adăugat în ea.
În concluzie, mierea odată încălzită la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius, enzimele ei se distrug. În felul acesta, marea majoritate a beneficiilor curative și terapeutice ale mierii se pierd.
Cum și cât timp se păstrează mierea
Toată lumea știe că mierea nu expiră. Dar o să spuneți: dar are termen de expirare pe ea. Da, acestea sunt condițiile obligatorii pentru ca un produs alimentar să poată fi pus în vânzare. Mierea poate fi păstrată ani de zile în condiții igenice, să nu uităm că este un produs steril produs de albine, și la temperaturi care variază între 18 și 25 de grade celsius. Dacă mierea se zaharisește atunci arată că este 100% naturală și nu au fost adăugate zaharuri.
”Toate sortimentele de miere autohtone se cristalizează într-un interval de timp cuprins între o lună și 3 luni, cu excepția mierii de salcâm și de mană care se cristalizează în 10-14 luni de la recoltare. Cristalizarea mierii în timp este un proces natural.În concluzie, ne putem feri de falsuri atunci când cumpărăm miere cristalizată sau imediat după ce a fost recoltată, doar dacă sursa este una de încredere, care nu a folosit adaosuri gen sirop de zahăr, melasă și dextroză. Mierea falsificată nu se cristalizează!”, a declarat profesorul Costel Stanciu de la asociația Pro Consumatori.
Astfel, pentru a profita mai mult de beneficiile terapeutice ale mierii aceasta trebuie depozitată în vase de sticlă, bine închise, ferită de razele soarelui, să nu aibă umiditate excesivă (deci nu în frigider), nu se păstrează în plastic sau vase metalice.
Mierea falsificată poate duce la apariția de boli grave
”Falsificarea mierii se realizează cu apă, glicerină, zahăr, glucoză, dextroză, melasă, amidon, arome, coloranți, îndulcitori sintetici și conservanți. Consumul constant de miere falsificată produce disconfort: dureri de cap, amețeală, balonare, greață. Mierea se falsifică cu glicerină, zahăr, glucoză, dextroză, melasă și amidon iar consumul acesteia poate duce la apariția unor afecțiuni medicale cronice grave, cum ar fi: boli cardiovasculare, boli neorologice (Alzheimer, Parkinson, epilepsie, scleroză multiplă) și diabet când falsificarea acestui produs se face cu arome, coloranți, îndulcitori sintetici și conservanți. Le recomand consumatorilor să cumpere miere ecologică din magazine în care se vând numai produse de acest tip. Mierea ECO nu este procesată termic, deci își păstrează enzimele și nu conține reziduuri de pesticide și de antibiotice. Prețul mierii ECO este dublu față de cel al mierii necertificate. Caracteristicile senzoriale ale mierii de albine (culoare, miros, gust și consistență) depind de tipul florii de la care provine. De exemplu: mierea de salcâm are o culoare galben deschis. Mierea polifloră are o culoare galben roșcată, în timp ce mierea de mană are o culoare brună închis până la neagră cu reflexe verzui”, a mai spus profesorul Costel Stanciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News