EXCLUSIV  În Italia sunt 46.000 de firme înființate de români, multe cu cifre de afaceri uriașe. Statul îi ignoră și se uită tot la investitori străini

Roxana Neagu |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Unsplash/Jametlene Reskp
Foto: Unsplash/Jametlene Reskp

În Italia sunt 46.000 de firme înființate de români, multe dintre ele cu cifre de afaceri uriașe. Un român stabilit în Italia spune că acești conaționali ar trebui să fie ținte pentru autoritățile române atunci când vor să sprijine investitori. 

Eugen Terteleac, președintele Asociației Românilor din Italia, a vorbit, în cadrul emisiunii "România are nevoie de tine, implică-te!", despre șansele reale ale românilor din străinătate de a reveni acasă, precizând că cei care au deschise afaceri în alte țări ar trebui să fie ținte pentru statul român.  

"Întoarcerea acasă, pentru mulți dintre noi, înseamnă recăpătarea demnității de a fi cetățean de categoria 1. Pentru că, în străinătate, orice ar fi, ești emigrant, ești străin. Și la a doua și a treia generație, în școli, există în continuare bullying. În societatea în care trăiești, ești străin. Deci, primul lucru pe care îl recapeți este demnitatea de cetățean. După aceea, vin toate celelalte avantaje pe care România le oferă în acest moment. Salariile cresc și, în anumite domenii de activitate, cum ar fi construcțiile, putem spune că sunt la fel ca în Italia. Desigur, există diferențe, cum ar fi chiriile, care sunt foarte mari, nivelul de trai ridicat, facturile, și așa mai departe. 

Există foarte multe oportunități și pentru oamenii de afaceri români din străinătate. Vorbim de zeci de mii, chiar sute de mii de români care și-au deschis afaceri în străinătate. Doar în Italia avem 46.000 de firme înființate de români, firme care ar putea să acceseze și ar trebui să acceseze oportunitățile care există acasă. Sunt oportunități imense. Din păcate, informațiile și sprijinul care ar trebui oferite de statul român lipsesc. Ar trebui să-i aducem mai aproape pe investitorii români din străinătate decât pe cei străini. Ar trebui să le acordăm prioritate. Nu este nicio discriminare. Este firesc. Și Italia, și Franța, și Germania încearcă să ofere anumite oportunități mediului de afaceri autohton. Noi, în România, ne concentrăm doar pe atragerea investitorilor străini. Dar atragerea investitorilor români din străinătate, de ce nu?

De ce? Pentru că avem exemple clare. În Italia, de exemplu, există oameni de afaceri care au afaceri de sute de milioane de euro, afaceri care au crescut într-un timp relativ scurt. Ce ne spune asta? Că sunt oameni foarte buni, capabili, puternici, care așteaptă doar un semn. Un semn de la statul român, că acesta este interesat de ei", spune Eugen Terteleac.  

Au fost români din diaspora care au îngropat toți banii în afaceri în România

 

Bogdan Bolojan: Pentru creșterea afacerilor, credeți că este nevoie de un semnal al statului român? Sau poate funcționa dorința investitorului de a-și mări afacerea? De a scala și de a veni într-un mediu unde știe limba, unde poate are câțiva prieteni sau rude?

"Este nevoie de anumite garanții. Vă dau câteva exemple. În trecut, între 2000 și 2005, mulți dintre compatrioții noștri, oameni de afaceri din străinătate, au încercat să se întoarcă acasă și să investească în România. Din păcate, contextul de atunci nu mai este de actualitate, dar atunci corupția și alte fenomene i-au făcut pe aceștia să piardă bani în România. Să piardă economiile adunate în străinătate. 

Aceștia au fost nevoiți să abandoneze ideea, după ce au pierdut bani, și s-au întors în străinătate. Ce au făcut? Au răspândit un sentiment negativ în comunitățile în care trăiesc, spunând că în România nu se poate, că există mafie locală, că sunt baroni. Lucrurile s-au schimbat mult în bine în România. Statul trebuie să recâștige încrederea mediului de afaceri românesc din străinătate. Cum o recâștigi? Aducând o serie de instrumente de suport, sprijin și informare pentru potențialii investitori români din străinătate", mai spune președintele Asociației Românilor din Italia.

Urmărește emisiunea integrală

Youtube video image
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel