În lipsa gazelor rusești, UE va cumpăra cantități mai mari din Norvegia

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Norvegia va intensifica cooperarea cu UE pentru a asigura aprovizionarea suplimentară cu gaze naturale, potrivit CNN. 

Publicitate

Uniunea Europeană și Norvegia au convenit joi să își consolideze cooperarea în domeniul energetic. Astfel, Norvegia va oferi UE livrări suplimentare de gaze, a declarat ministerul norvegian al Petrolului și Energiei.

„Am avut o întâlnire bună și constructivă, în cadrul căreia am convenit să cooperăm și mai strâns în domeniul energiei. Invazia Rusiei în Ucraina a făcut necesară o cooperare mai strânsă", a declarat ministrul norvegian al Petrolului și Energiei, Terje Aasland.

Norvegia livrează în prezent aproximativ o pătrime din consumul de gaze al țărilor UE și produce gaze „la o capacitate foarte mare".

Criza energetică a Europei s-a agravat luna aceasta, când Rusia a redus și mai mult livrările către Germania, Italia și alți membri ai Uniunii Europene. 12 țări UE au fost afectate până în prezent de reducerile aprovizionării cu gaze rusești, a declarat joi șeful politicii climatice a blocului, Frans Timmermans.

Germania, cu un pas mai aproape de raționalizarea gazului

 

Germania este cu un pas mai aproape de raționalizarea gazului după o scădere a livrărilor din Rusia.

Țara a declanșat etapa de "alarmă" a unui plan de urgență privind gazele naturale pentru a face față penuriei, a anunțat Ministerul german al Economiei, conform BBC.

Aceasta este cea mai recentă parte a unui impas între Uniunea Europeană și Rusia din cauza invaziei acesteia în Ucraina.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că Rusia folosește gazul "ca o armă" ca răspuns la sancțiunile UE.

"Nu trebuie să ne păcălim singuri. Reducerea livrărilor de gaz este un atac economic asupra noastră din partea [președintelui rus Vladimir] Putin", a declarat Habeck, adăugând că germanii vor trebui să reducă consumul.

Dl Habeck a declarat că "sperăm că nu va fi niciodată" nevoie de raționalizarea gazului pentru industria germană, dar a adăugat: "Bineînțeles, nu pot exclude această posibilitate".

Plan de urgență

 

Germania a trecut acum la cea de-a doua etapă a planului de urgență în trei părți, care este declanșat atunci când există întreruperi sau o cerere foarte mare de gaz.

Guvernul va acorda împrumuturi în valoare de 15 miliarde de euro (13 miliarde de lire sterline) pentru a încerca să umple instalațiile de stocare a gazelor și va începe să scoată la licitație gazele pentru industrie, pentru a încuraja marile întreprinderi să consume mai puțin.

Trecerea la etapa a doua a planului pune o presiune mai mare asupra furnizorilor și operatorilor de rețea pentru a echilibra întreruperile prin măsuri precum găsirea de surse alternative de gaz.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel