Prim-ministrul Rishi Sunak, care se opune unei noi consultări populare, subliniază că hotărârea instanţei este clară şi definitivă. În schimb, premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, afirmă că următoarele alegeri vor ţine loc de referendum.
Scoţia a decis în 2014 împotriva independenţei, în cadrul unui referendum. Acel rezultat ar fi trebuit să pună capăt discuţiei privind independenţa Scoţiei. Între timp a avut loc însă Brexit, iar scoţienii au votat în mod covârşitor împotriva ieşirii din Uniunea Europeană. Partidul Naţionalist Scoţian, care a câştigat ultimele opt alegeri şi care militează pentru independenţă, susţine că se impune un nou referendum din cauza Brexit. Ca acesta să aibă forţă juridică, trebuie să fie legal, adică să existe legislaţie care să permită un referendum. Parlamentul Scoţiei doreşte să emită legislaţia necesară. Guvernul de la Londra se opune însă unui nou referendum. Aşa s-a ajuns la Curtea Supremă, care astăzi a anunţat verdictul.
Înalta Curte din Marea Britanie a decis: Scoţia nu poate organiza un nou referendum de independenţă, fără acordul Londrei
Lord Reed a citit sentinţa: „Parlamentul Scoţiei nu are puterea de a legifera pentru un referendum privind independenţa Scoţiei.
Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, spune că sentinţa de astăzi este o pilulă amară, însă ea aduce claritate şi ar arăta că Anglia şi Scoţia nu ar fi de fapt naţiuni egale. Ea spune că următoarele alegeri legislative vor ţine loc de referendum.
„Trebuie şi vom găsi alte modalităţi democratice, legale şi constituţionale prin care poporul scoţian să-şi poată exprima decizia“, a afirmat Sturgeon.
În întreaga Scoţie au loc în această seară demonstraţii în favoarea independenţei. Sondaje de opinie recente arată că 50% dintre scoţieni sunt în favoarea independenţei şi 50% împotrivă, potrivit Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News