Încă două zile libere pentru toți angajații din România. Firmele care refuză să le acorde riscă amenzi mari 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Angajații români ar putea beneficia de două zile libere suplimentare. 

Senatul României a aprobat luni un proiect de lege care le oferă angajaților din sectorul public și privat dreptul la două zile libere pe an pentru efectuarea de analize medicale preventive. Aceste zile libere nu vor fi incluse în durata concediului de odihnă și sunt destinate exclusiv pentru realizarea screening-ului medical, o măsură menită să contribuie la depistarea precoce a bolilor. Inițiativa, propusă de parlamentari din PNL și susținută de PSD, UDMR, minorități și parlamentari neafiliați, se aplică inclusiv pentru angajații din învățământ și din structurile militare.

Angajatorii din toate domeniile vor avea obligația de a acorda aceste două zile libere la cererea angajaților, cu condiția ca aceștia să depună o cerere cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de data planificată pentru analize. Proiectul de lege prevede, de asemenea, că angajatorii nu pot refuza aceste cereri decât în situațiile în care programarea analizei afectează semnificativ activitatea companiei.

Pentru a beneficia de zilele libere, angajații vor trebui să prezinte o adeverință de la medicul de familie, care să ateste realizarea screening-ului. Documentul va trebui depus la locul de muncă în termen de 10 zile lucrătoare de la efectuarea analizelor.

Ce amenzi riscă firmele

 

Încălcarea acestei obligații de către angajatori va fi sancționată cu amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei, conform noilor prevederi legislative. Scopul principal al acestei măsuri este prevenirea bolilor grave, precum cancerul, a cărui depistare precoce poate salva vieți și reduce costurile tratamentului. Expunerea de motive a proiectului a subliniat că lipsa programelor de screening și a informării adecvate sunt principalele cauze ale depistării tardive a bolilor oncologice în România.

Senatul a fost prima cameră sesizată în acest caz, iar proiectul va continua parcursul legislativ pentru a deveni lege.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel