''Avem 57,4% dintre incendii provocate intenţionat şi 13,7%, cauzate în mod involuntar de mâna omului, în total peste 70%'', a subliniat Cingolani în faţa deputaţilor italieni, în contextul în care, pe teritoriul peninsulei, s-au înregistrat sute de incendii în ultimele săptămâni, cel din vestul Sardiniei distrugând aproape 20.000 de hectare.
Potrivit ministrului, ''mai puţin de 2% dintre incendii au la bază cauze naturale, cum ar fi fulgerele, spre exemplu, peste 4% au origini ''nedeterminate'', iar 22% au cauze ''inclasabile'', ceea ce înseamnă că intervenţia umană nu este exclusă în cazul acestora din urmă.
''Schimbările climatice au o influenţă redusă asupra incendiilor, provoacă ariditate mai mare în sol şi vânturi mai calde şi mai uscate'', dar fără contribuţia omului, aceste elemente nu sunt esenţiale, a mai spus Cingolani.
Citeşte şi: Italia. Incendiile provoacă panică. O regiune cere declararea stării de urgenţă
De la începutul verii, pompierii italieni au răspuns la mii de intervenţii pe tot teritoriul peninsulei, în special în centrul şi sudul ţării.
''Doar între sfârşitul lui iulie şi începutul lui august, au existat 255 de intervenţii cu mijloace aeriene'', avioane Canadair şi elicoptere, a precizat ministrul.
Acesta a mai spus că nu înţelege originea criminală de incendiilor, în afară cazului unei afecţiuni mintale a autorului, întrucât un incendiu nu aduce niciun beneficiu economic celui care îl provoacă.
''Legea în vigoare interzice ca pe terenurile arse în urma incendiilor să se desfăşoare orice fel de activitate timp de 15 ani, perioadă după care terenul poate căpăta doar destinaţia pe care o avea înainte de incendiu'', a amintit acesta.
Potrivit datelor ONG-ului din domeniul protecţiei mediului Legambiente, citat de ministru, regiunile cele mai afectate sunt Campania, Apulia, Calabria şi Sicilia.
Aceste patru regiuni din sudul Italiei au înregistrat circa 55% dintre incendiile izbucnite în 2020, dar aproape 80% dintre suprafeţele distruse de incendii.
Joi, pompierii se luptau în continuare cu incendii în Sicilia, iar primăriile din zona Matera (Basilicata, sud), unde arde de miercuri o groapă de gunoi, au recomandat populaţiei locale să rămână în locuinţe şi să ţină geamurile închise.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News