Incendii masive de vegetaţie în sud-estul Franţei: Peste 1.000 de pompieri mobilizați; populația, evacuată

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Mai multe incendii de vegetaţie au izbucnit în sud-estul Franţei, după ce zona a fost lovită de caniculă în ultimele zile şi de secetă severă din ultimele luni. Unele localități sunt evacuate, iar cine nu se supune ordinului, sau se întoarce mai devreme în locuință, riscă o amendă usturătoare.

Aproape 1.000 de pompieri şi jandarmi sunt mobilizaţi pentru a luptat cu flăcările în mai multe puncte, în masivul muntos Cévennes, din sud-estul Franţei.

Dacă incendiul va evolua "favorabil" vineri, potrivit serviciilor de urgență, va fi nevoie cu siguranță de "mai multe zile" pentru a-l ține complet sub control. Pentru a "reduce riscul de noi incendii" în Gard, afectată încă de joi de incendii masive, prefectura departamentului a anunțat vineri interzicerea accesului în zonele forestiere.

Incendii masive de vegetaţie în sud-estul Franţei

 

Măsura intră în vigoare vinerea aceasta, până "luni la miezul nopții". "Accesul, circulația, staționarea oricărui vehicul, prezența persoanelor și orice altă formă de circulație, inclusiv pietonală, în pădurile și mlaștinile de peste un hectar" este astfel interzisă. Cu toate acestea, prefectura precizează că interdicția nu se aplică persoanelor "însărcinate cu o misiune de serviciu public", "proprietarilor sau chiriașilor" și familiilor acestora "pentru a avea acces la proprietatea lor", precum și "prestatorilor de servicii sau lucrări". Orice contravenient riscă o amendă de 750 de euro.

Din aer se acţionează cu avioane Canadair, celebrele bombardiere cu apă. 18 pompieri au fost răniţi în intervenţiile din cursul nopţii, dintre care doar unul este mai grav. Populaţia din localităţile aflate în zona de risc a fost evacuată.

Începând de joi, pompierii din Gard, ajutați de pompieri de la alte departamente, se luptă cu un "megaincendiu". Peste 620 de hectare au ieșit în fum și dacă evoluția este "mai favorabilă, cu doar câteva focare de incendiu persistente", a precizat prefectura Grădiștea, incendiul este încă "nerezolvat".

Peste 1.000 de pompieri mobilizați; populația, evacuată

 

"Suntem destul de încrezători", a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, șeful operațiunilor, locotenent-colonelul Laurent Joseph, în pofida unor "puncte de îngrijorare", în special în ceea ce privește creșterea temperaturilor, scăderea hidrometriei și creșterea vântului prevăzută în cursul zilei.

Aproximativ 30 de focare au izbucnit în cursul după-amiezii şi serii, o situaţie pe care pompierii o califică drept excepţională. Cel mai puternic dintre ele, care a început deja să fie numit "mega-foc", termen folosit de obicei pentru incendiile din Statele Unite şi Australia, a distrus deja peste 600 de hectare de pădure.

Chiar dacă operaţiunea evoluează favorabil, pompierii spun că vor avea nevoie de mai multe zile pentru a putea izola total focul. Autorităţile sunt îngrijorate în legătură cu evoluţia situaţiei, mai ales că, meteorologii anunţă intensificări de vânt în regiune şi temperaturi ridicate şi în următoarele zile, în jurul a 35 de grade.

"Nu există victime umane", în afară de "un pompier rănit ușor la genunchi", a declarat Jean Rampon, subprefectul din Alès, și nicio casă nu a fost distrusă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel