Incendiile devastatoare din Grecia sunt vizibile din Spațiu. Un pompier român a fost rănit grav în lupta cu flăcările

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Incendiile devastatoare din Grecia sunt vizibile din Spațiu. Un pompier român a fost rănit grav în lupta cu flăcările
Incendiile devastatoare din Grecia sunt vizibile din Spațiu. Un pompier român a fost rănit grav în lupta cu flăcările

Incendiile de vegetație din Grecia au atins o intensitate atât de mare încât sunt vizibile din spațiu, o dovadă clară a magnitudinii și gravității situației. Pompieri din mai multe țări, inclusiv 40 de români participă activ la eforturile de combatere a flăcărilor.

Imaginile capturate de satelitul MTG-I1 al Agenției Europene de Sateliți Meteorologici (Eumetsat) arată focarele intense și norii groși de fum care se ridică deasupra regiunii Atenei.

Aceste imagini surprind incendiile de la nord de capitală între orele 11:00 și 17:30 UTC, evidențiind clar situația dezastruoasă. Fumul dens se ridică deasupra capitalei elene, iar flăcările rămân vizibile chiar și în mijlocul nopții.

 

 

Lupta împotriva incendiilor este complicată de condițiile meteorologice nefavorabile

 

Situația este extrem de gravă, cu aproape 700 de pompieri, 32 de unități aeriene de bombardament cu apă și 190 de mașini mobilizate pentru a combate flăcările, conform Antena 3 CNN.

Cu toate acestea, lupta împotriva incendiilor este complicată de condițiile meteorologice nefavorabile. Seceta prelungită, vânturile puternice și vegetația densă din apropierea Atenei au transformat eforturile de stingere a incendiilor într-o adevărată provocare.

În plus, riscul rămâne extrem de ridicat, deoarece nu se așteaptă precipitații în zilele următoare, iar Grecia se confruntă cu o avertizare de cod portocaliu de caniculă.

În ciuda eforturilor depuse, incendiile continuă să se extindă, cu 40 de focare active înregistrate de la primele ore ale dimineții de luni. Autoritățile raportează că flăcările se ridică la înălțimi de până la 25 de metri, ceea ce face ca intervenția să fie și mai dificilă.

 

Grecia a cerut ajutorul UE: Un pompier român a fost rănit

 

În acest context, Grecia a cerut ajutorul Uniunii Europene, iar sprijinul internațional nu a întârziat să apară. Italia a trimis două avioane Canadair, Franța a mobilizat 180 de pompieri, 55 de camioane și un elicopter, iar Cehia a trimis 75 de pompieri și 25 de vehicule. De asemenea, Cipru, Turcia și Spania au răspuns la apelul de ajutor și urmează să ofere asistență.

În cadrul operațiunilor de stingere a incendiilor, 40 de pompieri români participă activ la eforturile de combatere a flăcărilor. Din păcate, unul dintre aceștia a suferit arsuri grave și a fost transportat de urgență la spital pentru îngrijiri medicale.

Situația de pe teren este descrisă ca fiind apocaliptică, cu flăcările care se extind rapid și devin din ce în ce mai greu de controlat. Dan Valeriu, șeful modulului de pompieri români din Grecia, a declarat că incendiul se extinde cu o viteză alarmantă, făcând dificilă intervenția echipelor de salvare.

Până în prezent, incendiile au devastat deja peste 100 de kilometri pătrați de vegetație, iar autoritățile au emis ordine de evacuare pentru 11 localități, inclusiv vechiul Marathon. Locuitorii din aceste zone descriu condițiile ca fiind insuportabile, cu fum dens și sufocant care reduce vizibilitatea la zero. Mulți au fost nevoiți să părăsească casele lor, temându-se pentru siguranța lor și a proprietăților.

Această criză vine la un an după ce incendii similare au devastat Grecia, ucigând peste 20 de persoane, inclusiv 18 migranți prinși într-o pădure din nord-estul țării. 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel