Incendiile din Los Angeles au făcut ravagii: Peste 10.000 de clădiri distruse, 10 victime și pagube între 135 și 150 de miliarde de dolari

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Incendiile din Los Angeles au făcut ravagii: Peste 10.000 de clădiri distruse, 10 victime și pagube între 135 și 150 de miliarde de dolari / Foto: X
Incendiile din Los Angeles au făcut ravagii: Peste 10.000 de clădiri distruse, 10 victime și pagube între 135 și 150 de miliarde de dolari / Foto: X

Americanii se luptă cu două dintre cele mai devastatoare incendii de vegetație din istoria zonei Los Angeles. Flăcările au făcut ravagii, și au distrus peste 10.000 de structuri, iar cel puțin 10 persoane au murit. În timp ce echipele de salvare continuă să lupte cu flăcările, un nou incendiu, denumit „Kenneth,” a dus la mai multe evacuări și a intensificat situația critică din sudul Californiei.

Incendiul Kenneth a izbucnit joi după-amiază în San Fernando Valley, la doar câțiva kilometri de un adăpost care găzduiește persoanele evacuate din alte incendii. Deși focul s-a extins rapid în comitatul Ventura, o intervenție promptă și masivă a pompierilor a împiedicat o propagare mai amplă. Aproximativ 400 de pompieri au rămas în zonă pe parcursul nopții pentru a controla flăcările și a proteja comunitățile.

Incendiul Eaton, izbucnit marți noaptea în apropiere de Pasadena, a distrus peste 5.000 de structuri și a cauzat cinci decese confirmate. În Pacific Palisades, cel mai mare incendiu din regiune a distrus peste 5.300 de structuri, transformând cartiere întregi în ruine fumegânde.

Cele două incendii se desfășoară într-o bandă de aproximativ 40 de kilometri la nord de centrul Los Angelesului și au creat o atmosferă de teamă în al doilea cel mai mare oraș al SUA.

 

Sezonul incendiilor se prelungește în acest stat

 

Sezonul incendiilor de vegetație din California începe mai devreme și se încheie mai târziu din cauza creșterii temperaturilor și a scăderii precipitațiilor legate de schimbările climatice, potrivit datelor recente.

Vânturile uscate, inclusiv faimosul Santa Anas, au contribuit la temperaturi mai ridicate decât media în sudul Californiei, care nu a înregistrat mai mult de 2,5 milimetri de precipitații de la începutul lunii mai.

 

Pierderi masive 

 

„Nivelul de devastare este copleșitor, chiar și pentru un stat obișnuit cu astfel de tragedii,” a declarat Barbara Bruderlin, șefa Camerei de Comerț Malibu Pacific Palisades.

Peste 180.000 de oameni se află sub ordine de evacuare, în timp ce incendiile au afectat o suprafață echivalentă cu dimensiunea orașului San Francisco. Trupele Gărzii Naționale au fost desfășurate pentru a proteja proprietățile și a menține ordinea în zonele devastate.

Totodată, au fost efectuate cel puțin 20 de arestări pentru jafuri, iar Santa Monica a declarat stare de asediu. Școlile din districtul Los Angeles au fost închise, iar fumul dens și cenușa continuă să pună probleme locuitorilor.

Costurile pagubelor sunt estimate între 135 și 150 de miliarde de dolari, potrivit AccuWeather. Pe lângă distrugerea caselor și afacerilor, cel puțin cinci biserici, șapte școli și mai multe repere istorice, inclusiv Will Rogers' Western Ranch House, au fost distruse.

Robert Lara a scotocit joi printre rămășițele casei sale din Altadena cu lacrimi în ochi, sperând să găsească un seif în care se afla un set de cercei care au aparținut stră-străbunicii sale.

„Toate amintirile noastre, toate atașamentele noastre sentimentale, lucrurile care au fost dăruite din generație în generație au dispărut acum”, a spus el.

 

Vedetele sar în ajutor

 

Numeroase celebrități, inclusiv Billy Crystal, Mandy Moore și Paris Hilton, și-au pierdut casele în incendii. Jamie Lee Curtis a anunțat o donație de 1 milion de dolari pentru a sprijini victimele.

Experții avertizează că schimbările climatice au prelungit sezonul incendiilor de vegetație, crescând temperaturile și reducând precipitațiile. „Aceste incendii sunt un simptom al unei schimbări climatice accelerate,” a declarat Marshall Shepherd, profesor de meteorologie la Universitatea din Georgia.

În timp ce pompierii continuă să lupte cu flăcările, oficialii avertizează că riscurile rămân ridicate, iar vremea ar putea agrava situația. Regiunea se confruntă cu o criză ecologică și umanitară de proporții, care subliniază necesitatea unor acțiuni urgente pentru combaterea schimbărilor climatice și protejarea comunităților vulnerabile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel