Incendiile forestiere din Portugalia fac prăpăd: Două case au fost distruse și traficul rutier este blocat

Cristina Iacob |
Data publicării:
Sursa foto: freepik.com
Sursa foto: freepik.com

Incendiile forestiere din Portugalia au ajuns la locuințele din regiunea Aveiro și au perturbat traficul rutier. 

Incendiile forestiere care au izbucnit în Portugalia în weekend au ajuns luni dimineață la locuințele din regiunea Aveiro, situată în nordul țării, și au perturbat grav traficul rutier pe principalele artere din zonă, conform autorităților locale. Aproape 20 de incendii erau active în regiune, mobilizând aproximativ 1.600 de pompieri pentru a le stinge.

Un pompier voluntar a murit „subit” în timp ce lupta cu incendiul 

 

Autoritatea națională de protecție civilă a declarat „stare de alertă” în întreaga țară începând de sâmbătă după-amiază și până marți seară, din cauza temperaturilor ridicate și a vântului puternic. Cel mai mare incendiu, care a început duminică după-amiază în apropiere de Oliveira de Azemeis, a necesitat intervenția a peste 500 de pompieri.

În zona sudică a regiunii Aveiro, un alt incendiu a afectat cel puțin două case în două sate din municipalitatea Albergaria-a-Velha, a declarat primarul Antonio Loureiro. „În acest moment, avem deja case care ard”, a spus edilul pentru agenția de presă Lusa.

Luni, Ministerul de Interne a anunțat că un pompier voluntar a murit „subit” în timpul unei pauze de masă în timp ce lupta împotriva incendiului. Circulația a fost întreruptă pe trei autostrăzi care traversează regiunea, iar Jandarmeria a sfătuit automobiliștii să evite deplasarea spre Aveiro pentru a nu-și pune viața în pericol, conform maiorului Vitor Ribeiro.

Până la sfârșitul lunii august, Portugalia a avut o vară relativ calmă în privința incendiilor forestiere, cu o suprafață afectată de 10.300 de hectare, o treime din aria afectată de incendiile de vegetație din 2023 și de șapte ori mai mică decât media ultimilor zece ani. În urma incendiilor mortale din 2017, care au cauzat moartea a peste 100 de persoane, Portugalia a crescut de zece ori investițiile în prevenirea incendiilor și și-a dublat bugetul pentru combaterea acestora.

Specialiștii atrag atenția că frecvența, durata și intensitatea valurilor de căldură au crescut din cauza schimbărilor climatice, iar Peninsula Iberică este puternic afectată de încălzirea globală, favorizând astfel izbucnirea incendiilor de vegetație, scrie Agerpres. 

Reamintim că MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Portugheză că autorităţile locale au declarat stare de alertă pe întreg teritoriul continental, în perioada 15 - 17 septembrie 2024, în contextul riscului major de producere a unor incendii de vegetaţie.

-------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel