Incendiile izbucnite pe 12 iulie, în vestul Franţei, nu au fost în totalitate stinse nici acum. Macron: „Nu am mai văzut niciodată aşa ceva“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Incendiile, considerate istorice, izbucnite pe 12 iulie, în vestul Franţei, la sud de oraşul Bordeaux, nu au fost în totalitate stinse, dar intensitatea lor s-a redus vizibil, inclusiv datorită răcirii vremii şi a ploilor căzute astăzi în regiune.

Focul nu mai avansează - este vestea cea bună a zilei. Pompierii spun că vor reuşi să îl controleze în curând, pentru că vremea a revenit la normal, dar au precizat că va fi necesară monitorizarea continuă a zonei până la ploile din octombrie. În 9 zile au dispărut sub un strat de cenuşă 20.600 de hectare de pădure, o catastrofă calificată drept istorică.

Aproape 40.000 de oameni au fost evacuaţi şi mai multe complexe turistice au fost rase de pe hartă. Pompierii, pe care preşedintele Emmanuel Macron i-a numit astăzi "eroi absoluţi", se pot mândri, însă, că nu a fost pierdută nici o viaţă umană şi niciun civil nu a fost rănit.

În schimb, doi pompieri au suferit răni grave şi câţiva alţii, mai uşoare. Comandantul lor i-a explicat preşedintelui Macron că nu s-a mai confruntat niciodată cu un incendiu de asemenea proporţii şi forţă, alimentat de caniculă.

Incendiile izbucnite pe 12 iulie, în vestul Franţei, nu au fost în totalitate stinse

 

„Sunt lucruri pe care le-am observat la aceste focuri şi pe care nu le-am mai văzut niciodată înainte. Vă dau un exemplu concret: pini de peste 20 de ani pur şi simplu au explodat din cauza căldurii. Nu am mai văzut niciodată aşa ceva. Niciodată nu am mai fost în această situaţie. Cu toate întăririle pe care le-am cerut şi pe care le-am primit de la nivel naţional, ne vedeam în imposibilitatea de a face faţă acestei situaţii excepţionale“, spune Macron.

Cu 22 de avioane, bombardiere de apă şi 35 de elicoptere de intervenţie, Franţa are cea mai mare flotă de luptă cu incendiile, însă, nu de puţine ori, pompierii au cerut, în trecut, noi aparate, pentru că unele dintre cele aflate în dotare sunt vechi şi stau mai mult în reparaţie. Preşedintele Emmanuel Macron a promis că vor fi achiziţionate noi avioane Canadair şi a subliniat, în acelaşi timp, importanţa de a acţiona inclusiv la nivel european.

Intensitatea incendiilor a scăzut

 

„Schimbările pe care le trăim nu lovesc numai Franţa; multe alte ţări europene care nu aveau înainte mari incendii pe teritoriul lor se confruntă acum cu o accelerare a consecinţelor directe ale dereglărilor climatice. Toate acestea ne obligă să luăm imediat decizii structurale pentru anii ce vin, ce mijloace noi să mobilizăm, cum să ameliorăm solidaritatea europeană. Franţa a ajutat, în anii trecuţi, alte ţări, iar noi am beneficiat de solidaritatea altor europeni în timpul acestui episod. Trebuie să îmbunătăţim lucrurile, să ne dotăm cu o flotă europeană mai mare şi mai reactivă, să continuăm să ne modernizăm, dar mai ales să ne adaptăm pentru a face faţă unor situaţii absolut inedite, precum incendiul din apropiere“, mai spune Emmanuel Macron.

Preşedintele Franței a anunţat deschiderea unui adevărat şantier naţional pentru a replanta pădurea din regiunea Gironde. În paralel, va fi nevoie de condiţii mult mai bine adaptate, de gestionarea fondului forestier şi de prevenire a incendiilor de vegetaţie. De asemenea, el i-a asigurat pe proprietarii camping-urilor şi a altor amenajări turistice care au ars că, după stingerea definitivă a incendiului, acestea vor fi reconstruite, dar li se vor impune reguli drastice antiincendiu, potrivit Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel