Incendiu de proporții în parcul IOR din Capitală: 10.000 de metri pătrați de vegetație uscată au fost mistuiți de flăcări

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Incendiu de proporții în parcul IOR din Capitală: 10.000 de metri pătrați de vegetație uscată au fost mistuiți de flăcări
Incendiu de proporții în parcul IOR din Capitală: 10.000 de metri pătrați de vegetație uscată au fost mistuiți de flăcări

Un incendiu de proporții a izbucnit luni în parcul IOR din București, afectând o suprafață de 10.000 de metri pătrați de vegetație uscată. 

Incidentul a mobilizat cinci autospeciale de pompieri, care au intervenit rapid pentru a stinge flăcările și a preveni extinderea focului. Potrivit reprezentanților ISU București-Ilfov, nu au fost înregistrate victime.

„Intervenim pentru stingerea unui incendiu produs la vegetaţia uscată din parcul IOR”, a anunțat ISU București-Ilfov, citat de observatornews.ro.

 

Retrocedări controversate și pierderi semnificative de spațiu verde

 

Incidentul de luni vine într-un context deja complicat pentru parcul IOR, care a pierdut în ultimii ani importante suprafețe de teren. În 2005, Primăria Capitalei a retrocedat aproximativ 12 hectare din parc, o decizie controversată luată pe vremea fostului primar Adriean Videanu.

Retrocedarea a fost contestată în instanță, dar în 2022, după un deceniu de procese, Primăria Sectorului 3 a pierdut definitiv cazul. Ca urmare, 9.000 de metri pătrați de spațiu verde au fost complet distruși, iar locuitorii din cartierul Titan, împreună cu organizațiile de mediu, susțin că arborii au fost tăiați ilegal sau smulși din rădăcină, iar vegetația a fost incendiată în mod repetat.

În 2023, primarul Nicușor Dan a anunțat că Poliția Locală a aplicat o amendă de 35 de milioane de euro proprietarului terenului din parcul IOR pentru schimbarea destinației spațiului verde și pentru reducerea suprafeței acestuia. Proprietarul în acte este o femeie de 88 de ani, reprezentată de o casă de avocatură.

 

Posibilități de recuperare a terenului retrocedat

 

Primăria Capitalei explorează în prezent o opțiune legală pentru a recupera cele 12 hectare de teren retrocedate în 2005.

O variantă ar fi solicitarea restituirii terenului în schimbul unei sume de bani, o soluție care ar putea ajuta la conservarea și revitalizarea parcului IOR, grav afectat de incendiile repetate și de pierderile de vegetație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel