Incendiu de vegetație în Grecia. Martor român: „Peste zece mii de turiști și localnici au fost evacuați de urgență”

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Incendiu de vegetație în Grecia. Martor român: „Peste zece mii de turiști și localnici au fost evacuați de urgență” / Foto: Facebook
Incendiu de vegetație în Grecia. Martor român: „Peste zece mii de turiști și localnici au fost evacuați de urgență” / Foto: Facebook

Octavian Herța, un fost jurnalist român plecat în vacanță pe insula Kos din Grecia, a fost martorul unui incendiu devastator de vegetație care a cuprins insula în data de 1 iulie. Într-o postare pe Facebook, Herța a descris atmosfera tensionată și măsurile de urgență luate în fața acestei situații critice.

Conform postării sale de pe Facebook, incendiul a izbucnit în zona Antimachia a insulei Kos, afectând deja o suprafață de 13 kilometri pătrați, iar din cauza vântului puternic, flăcările au început să se răspândească spre Kardamena, o zonă turistică populară situată în apropierea aeroportului.

Octavian Herța a relatat că 80 de turiști au fost aduși la hotelul Atlantis, situat într-o altă parte a insulei, în zona Lambi. 

„Peste zece mii de turiști și localnici au fost evacuați de urgență din zona Kardamena. 80 de turiști au fost aduși aseară la hotelul Atlantis, unde suntem cazați și noi. Pentru că hotelul e plin, angajații au fost nevoiți să aducă 80 de șezlonguri de pe plajă și să le instaleze în câteva camere de hotel, ca să aibă turiștii pe ce dormi. Nici nu vreau să mă gândesc prin ce au trecut oamenii ăia, sincer să vă spun. Să vii în vacanță și să treci printr-o astfel de experiență, nu e chiar ceea ceea ce ai așteptat tot anul.”, scrie acesta.

 

Incendiul a mobilizat peste 100 de pompieri

 

Incendiul a mobilizat peste 100 de pompieri, iar doi dintre aceștia au suferit răni în timpul intervenției. Situația a fost amplificată de condițiile meteorologice dificile și de numărul mare de focare de vegetație care au izbucnit în toată Grecia. În afară de Kos, și insula Chios se confruntă cu incendii de o gravitate similară.

„În doar 24 de ore, 52 de incendii de vegetație au izbucnit în Grecia. Iar ăsta e doar începutul, pe măsură ce se apropie vârful de sezon iar temperaturile cresc, va fi și mai rău. Anul trecut, ne aducem aminte, a fost un adevărat dezastru, nu mai puțin de 20 de oameni au murit în incendiile masive care au afectat Grecia”, a menționat românul în postarea sa

Cu toate acestea, într-un update ulterior, Octavian Herța a transmis marți, 2 iulie, o veste optimistă, explicând că situația pare să fie sub control, iar turiștii evacuați sunt în curs de reîntoarcere către zonele afectate pentru a-și continua vacanța.

„Am vorbit adineauri cu angajații hotelului, autocarele vor ajunge curând la hotelul unde suntem cazați, pentru a-i îmbarca pe turiștii care au înnoptat aici și a-i duce înapoi în Kardamena. Situația pare, deci, să fie sub control. O veste bună, nu de alta, dar în maxim două ore trebuie să plecăm spre aeroport. Sper să putem decola în condiții normale.”, a încheiat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel