Alertă în Germania: Incendiul din Munţii Harz este în continuare activ

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Un pompier explică de ce nu trebuie să-ți încarci telefonul în timp ce dormi
Un pompier explică de ce nu trebuie să-ți încarci telefonul în timp ce dormi

Un incendiu de proporţii activ în Munţii Harz din Germania este în continuare activ, pompierii luptând cu flăcările pentru a treia zi, informează luni agenţia DPA.

Incendiul din regiunea montană populară printre amatorii de drumeţii s-ar fi răspândit în unele zone, a declarat, luni dimineaţă, un purtător de cuvânt al regiunii.

Vestea a alungat speranţele că incendiul ar fi fost adus sub control în cursul nopţii.

Se estimează că o suprafaţă totală de aproximativ 150 de hectare ar fi cuprinsă de flăcări în jurul celui mai înalt vârf din nordul Germaniei, muntele Brocken (Blocksberg).

Luni au fost desfăşurate avioane şi elicoptere pentru stingerea incendiilor.

Incendiul a fost raportat sâmbătă după-amiază pe traseul Goetheweg, unul dintre cele mai populare trasee montane din parcul naţional.

Incendiile forestiere au ars în acest an în UE un număr-record de 700.000 de hectare

 

Incendiile forestiere din UE au ars în acest an, până acum, un număr-record de 700.000 de hectare - cea mai mare suprafaţă de la iniţierea înregistrărilor. Cifra a fost anunţată de Comisia Europeană.

"Ne confruntăm cu o vară dificilă în Europa, deoarece până acum, anul acesta, au ars peste 700.000 de hectare, cea mai mare cifră înregistrată pentru acest moment al anului după 2006", a declarat Janez Lenarcic, comisar european pentru ajutoare umanitare şi gestionarea crizelor.

Cifrele raportate de European Forest Fire Information System (EFFIS) arată că până acum Spania a fost cel mai grav lovită, cu peste 283.000 de hectare arse. E urmată de România (150.735), Portugalia (86.631), Franţa (62.102) şi Italia (42.835).

S-a mărit şi numărul incendiilor în ultimii ani, cu 2.300 în întreaga UE până la 15 august, mult peste media anuală de 1.349 a perioadei 2006-2021.

Schimbarea climei a mărit probabilitatea şi gravitatea incendiilor de vegetaţie din Europa. Anul acesta multe dintre incendii au fost alimentate de multiple valuri de caniculă şi au fost facilitate de o secetă care ar putea fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani, conform Joint Research Centre din subordinea Comisiei.

Conform Comisiei, în ultimele două luni au fost detaşate în tot blocul 29 de avioane şi opt elicoptere prin intermediul Mecanismului de Protecţie Civilă al UE, prin care statele UE se ajută reciproc cu resurse în situaţii de criză.

În faţa noii realităţi, Comisia s-a angajat să finanţeze achiziţia de către state a 12 noi aparate de zbor anti-incendiu, însă primele vor fi disponibile abia în 2026, iar restul până în 2029.

Anul acesta rezerva UE pentru lupta cu incendiile forestiere e compusă din 12 avioane şi un elicopter, împrumutate de la Croaţia, Franţa, Grecia, Italia, Spania şi Suedia, potrivit Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel