Încheierea campaniei de recoltare a lăsat mai mulți români din Bordeaux fără nici o sursă de venit: "Furtunile i-au obligat pe unii să revină în România"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
sursa foto: ilfaroonline.it
sursa foto: ilfaroonline.it

Presa franceză a relatat situația dintr-o tabără ocupată de mai mulți cetățeni români din orașul Bordeaux. O parte dintre ei sunt folosiți la culesul strugurilor din regiune. 

 

"Pe un teren mâlos, numeroase adăposturi improvizate au fost afectate de furtunile din ultima perioadă. Mulți dintre locuitorii acestor adăposturi nu mai au siguranța unui loc unde pot dormi. Cei care au rămas încearcă să repare spărturile care duc la inundarea locuințelor improvizate Imaginea este una de suferință și dezolare," relatează soudouest.fr. 

Aproximativ o sută de oameni din comunitatea de romi și cetățeni români locuiesc pe acest teren, care aparține Mitropoliei, situat în zona Bordeaux Maritime, între un lac și un râu. Aceștia au ocupat ilegal terenul încă din vară, ignorând procedurile de evacuare inițiate de proprietar și nemulțumirile vecinilor. Mulți dintre acești oameni au ajuns în zonă după ce au fost nevoiți să părăsească mahalaua Villenave-d'Ornon, care cândva era cea mai populată din Gironde.

Odată cu desființarea mahalalei de pe Quai de Brazza și evacuarea celei din Villenave, oamenii au fost dispersați în diverse locuri, inclusiv în sectorul Bordeaux-Maritime. În partea de nord a orașului Bordeaux, ei au folosit resursele comunității pentru a construi adăposturi improvizate din materiale precum plasă de șantier, prelate și carton. 

Locuitorii din tabără spun că după ce recoltatul viei s-a încheiat nu mai au din ce să câștige bani

 

"Multe familii care locuiau în aceste adăposturi demolate s-au întors în România. Aproximativ cincisprezece", spune Radu, ocupat să umple o gaură din copertina rulotei sale. 

"Ploaia durează de o lună. E prea mult", se plânge Radu. "Copiii plâng tot timpul. Nu au cu ce să se distreze. E doar noroi între două mlaştini", mai spune acesta. 

Nici cei care au un adăpost improvizat nu rămân prea mult. 

"Nu este o plăcere să venim aici. Ajutoarele și salariile din culesul viei ne permit să hrănim copiii. Răspândiți mesajul: avem nevoie de hrană în acest moment când nu mai este de muncă", insistă Radu

În timp ce oamenii se luptă să supraviețuiască în condiții precare, unii dintre ei ajung să ceară mila cetățenilor în oraș, iar alții reciclează cupru din cablurile de alimentare, ceea ce îngrijorează comunitatea locală.

Pe 2 noiembrie, un executor judecătoresc a emis un ordin de evacuare pentru această zonă, bazat pe un ordin anterior din 18 octombrie. Unii dintre locuitori au început să caute clădiri libere în oraș pentru a se proteja de condițiile nefavorabile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel