Incident în Italia. Un avion plin cu pasageri care zbura spre Roma a fost interceptat de avioane NATO de luptă

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Avionul a fost interceptat de două aeronave NATO
Avionul a fost interceptat de două aeronave NATO

Incident aviatic în Italia. Un avion Boeing 787 a pierdut temporar contactul radio cu turnul de control, declanșând o intervenție a avioanelor de luptă NATO.

Un incident aviatic neobișnuit a avut loc luni, 7 octombrie 2024, în spațiul aerian deasupra regiunii Calabria, Italia, când un avion Boeing 787, care efectua un zbor de la Mombasa, Kenya, spre Roma, a pierdut temporar contactul radio cu controlul traficului aerian.

Potrivit publicației italiene "La Repubblica", incidentul s-a petrecut cu aproximativ o oră înainte de aterizarea programată la aeroportul Leonardo da Vinci din Roma.

În urma întreruperii legăturii radio, autoritățile au activat procedura de urgență denumită „scramble”. Aceasta este o măsură rapidă de intervenție ordonată de NATO prin Centrul de Operațiuni Aeriene Combinat (CAOC) din Torrejon, Spania, și a fost coordonată cu Comandamentul Operațiunilor Aerospațiale din Poggio Renatico, Italia. În cadrul acestei proceduri, două avioane de luptă F-35 aparținând celui de-al 32-lea Escadron din Amendola au decolat de urgență pentru a intercepta și investiga avionul de pasageri.

Două avioane de luptă F-35 au fost ridicate de la sol

 

Scopul principal al acestor avioane de luptă a fost să localizeze aeronava civilă, să asigure că aceasta nu prezintă niciun pericol și să verifice orice posibilă amenințare. Operațiunea a fost coordonată de personalul Grupului 22 D.A.M.I. din Licola, care a ghidat avioanele F-35 către avionul Boeing 787.

La scurt timp după ce avioanele militare au interceptat aeronava, echipajul avionului de pasageri a reușit să restabilească legătura radio cu controlorii de trafic aerian. După ce s-a confirmat că nu există nicio stare de urgență la bord, alarma a fost anulată, iar avionul și-a continuat zborul în siguranță spre destinație.

Avionul Boeing 787 a aterizat fără incidente la aeroportul din Roma Fiumicino, conform planului de zbor, mai scrie sursa citată.

 

 

------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel