Incident într-un poligon din Polonia: Un sistem Gepard românesc a lovit un sat polonez aflat în apropiere. A fost demarată o anchetă

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Sistemul de apărare antiaeriană Gepard (Foto: Wikipedia Commons)
Sistemul de apărare antiaeriană Gepard (Foto: Wikipedia Commons)

Un sistem Gepard românesc a lovit un sat polonez aflat în apropierea poligonului Poligonul South Hills. Incidentul s-a petrecut joi, 22 august, în timp ce detașamentul de apărare antiaeriană Sky Guardians a executat o ședință de tragere de noapte cu sistemele Gepard din dotare.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) transmite că două elemente de muniţie au căzut, joi noaptea, în satul Bemowo Piskie de lângă poligonul South Hills din Polonia, provocând pagube materiale.

Incidentul a avut loc când detaşamentul de apărare antiaeriană Sky Guardians a executat o şedinţă de tragere de noapte cu sistemele Gepard din dotare.

Comanda detaşamentului va pune la dispoziţia poliţiei militare poloneze, care cercetează cauza, toate datele şi informaţiile necesare clarificării circumstanţelor în care s-a produs acest eveniment, arată MApN.

Detaşamentul de Apărare Antiaeriană generat de structurile de apărare antiaeriană ale Armatei României se află la a XV-a rotaţie în Bemowo Piskie Training Area, având misiunea de asigurare a Prezenţei înaintate consolidate pe Flancul nord-estic al Alianţei (enhanced Forward Presence), în cadrul Grupului de Luptă NATO din Polonia. Pe timpul celor şase luni de misiune, cei aproximativ 100 de artilerişti antiaerieni români participă la exerciţii şi activităţi de instruire alături de camarazi americani, britanici, croaţi şi polonezi, cu scopul îmbunătăţirii coeziunii şi creşterii nivelului de interoperabilitate între trupele membre ale NATO. 

Vezi și: Nivel de securitate crescut la o bază NATO din Germania din cauza unei "potenţiale ameninţări"

 

NATO a crescut nivelul de securitate la baza sa aeriană din Geilenkirchen, în vestul Germaniei, din cauza unei "potenţiale ameninţări", a anunţat baza într-un comunicat difuzat în noaptea de joi spre vineri pe contul său de pe platforma X, relatează AFP.

Decizia a fost luată "pe baza unor date de la serviciile de informaţii", a indicat sursa citată, fără a da alte detalii.

Toţi angajaţii "neesenţiali au fost trimişi acasă ca măsură de precauţie". "Securitatea personalului nostru este prioritatea noastră absolută. Operaţiunile continuă aşa cum era prevăzut", se arată în comunicat.

Anunţul survine la peste o săptămână după un incident survenit la o bază militară din oraşul vecin Köln care fusese închisă temporar în urma unei posibile sabotări a alimentării cu apă.

Rezultatele testelor au arătat în cele din urmă că apa de la robinet nu era contaminată, a indicat armata germană (Bundeswehr).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel