Noile reguli de călătorie din Marea Britanie au provocat indignare în întreaga lume: „Este nedrept, este trist, este greșit, este discriminatoriu”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Noile reguli de călătorie din Marea Britanie au provocat indignare în întreaga lume: „Este nedrept, este trist, este greșit, este discriminatoriu”
Noile reguli de călătorie din Marea Britanie au provocat indignare în întreaga lume: „Este nedrept, este trist, este greșit, este discriminatoriu”

Regulile de călătorie Covid din Marea Britanie provoacă indignare în întreaga lume. Refuzul de a recunoaște vaccinurile administrate în America Latină, Africa și Asia de Sud a fost denunțat ca fiind „discriminatoriu”.

Regulile de călătorie Covid din Anglia și refuzul de a recunoaște vaccinurile administrate în zone imense ale lumii au stârnit indignare și nedumerire în America Latină, Africa și Asia de Sud, criticii denunțând ceea ce au numit o politică ilogică și discriminatorie.

Secretarul pentru transport, Grant Shapps, a descris regulile Angliei, dezvăluite vinerea trecută, ca „un nou sistem simplificat pentru călătoriile internaționale”. „Scopul este de a facilita călătoria oamenilor”, a spus Shapps.

Dar în multe părți ale lumii există furie și frustrare la decizia guvernului de a recunoaște doar vaccinările administrate într-un grup select de țări.

 

Călătorii vaccinați complet în Africa sau America Latină, obligați să intre în carantină

 

Conform noilor reguli, călătorii vaccinați complet cu doze Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna sau Johnson&Johnson în SUA, Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud sau într-o țară din UE vor fi considerați „complet vaccinați” și scutiți de carantină la sosire în Anglia.

Dar persoanele care au fost complet vaccinate cu aceleași vaccinuri în Africa sau America Latină, precum și în alte țări, inclusiv India, vor fi considerate „nevaccinate complet” și forțate să facă o carantină timp de 10 zile la sosirea dintr-o țară de pe listă galbenă.

În Europa, există frustrare cu privire la refuzul Marii Britanii de a accepta ca „complet vaccinați” persoanele care au avut Covid și apoi o singură doză dintr-un vaccin de două doze. Astfel de persoane sunt considerate complet vaccinate în majoritatea țărilor UE și pot călători liber cu un certificat Covid digital al UE.

Cu toate acestea, pentru a vizita Marea Britanie, ele trebuie să stea în carantină timp de 10 zile, conform măsurilor duvernamentale ale Marii Britanii care impun ca persoanele vaccinate doar cu o doză din două (de la Moderna sau Pfizer), să le aibă făcute pe ambele, „chiar dacă au trecut recent prin boală şi au imunitate naturală”.

 

Marea Britanie și-a relaxat regulile

 

Marea Britanie și-a relaxat regulile miercuri pentru a permite călătoriile fără carantină ale persoanelor din Europa care au avut două doze de vaccinuri diferite. Sute de mii de persoane au fost vaciinate cu două doze diferite după ce utilizarea AstraZeneca a fost limitată la vârstnici din cauza problemelor legate de cazurile rare de cheaguri de sânge. 

Dar, pe fondul furiei crescânde în străinătate față de ceea ce mulți consideră tratament discriminatoriu, politicianul indian Shashi Tharoor a anunțat luni că se retrage dintr-o serie de apariții în Anglia pentru a protesta împotriva deciziei „ofensatoare” de a cere indienilor complet vaccinați să fie în carantină.

„Nu există o singură persoană cu care să am vorbit, care să nu fie supărată pe această temă. Oamenii sunt nedumeriți”, a spus un diplomat latino-american exasperat.

„Cum poate un vaccin Pfizer sau Moderna sau AstraZeneca care este administrat (n.r. - în America Latină) să nu fie suficient pentru ca cineva să fie liber să intre? Pur și simplu nu văd cum poate fi acceptat acest lucru. Pur și simplu nu-mi pot întoarce capul”, au adăugat ei. „Nu pot să explic ce se află în spatele acestui lucru - știu doar că este foarte, foarte, foarte nedrept”

Un diplomat din Africa de Vest a condamnat restricțiile ca fiind „discriminatorii”. „[Dar] nici măcar discriminarea nu mă preocupă cel mai mult, este mesajul pe care îl trimite”, au adăugat ei.

„În întreaga lume ne luptăm cu ezitarea vaccinului. Există tot felul de știri false. Când spuneți: Nu vom accepta vaccinul din Africa, acordați credință acestui tip de teorii. Va crea doar o situație în care permite prelungirea pandemiei”.

 

Noile reguli de călătorie au venit ca o lovitură

 

Ifeanyi Nsofor, medic și director executiv al unei consultanțe de sănătate publică din Nigeria, a declarat: „Marea Britanie este unul dintre cei mai mari finanțatori ai facilității din Covax și acum Marea Britanie spune că aceleași vaccinuri pe care le-au trimis, nu vor fi acum luate în considerare. Este trist, este greșit, este discriminatoriu”.

Noile reguli de călătorie au venit ca o lovitură severă pentru familiile care au petrecut multe luni separate de cei dragi din Anglia din cauza pandemiei.

André Siqueira, specialist în boli tropicale din Rio de Janeiro, a declarat că este disperat să-și vadă fiul în vârstă de patru ani, care locuiește la Londra pentru prima dată într-un an. Dar noile reguli i-au făcut aproape imposibil să călătorească în Anglia - în ciuda faptului că a fost complet vaccinat în Brazilia. Cu Brazilia pe lista roşie, întrucât va trebui să petreacă 10 zile într-o ţară care se află pe lista galbenă, înainte de a petrece alte 10 zile în carantină în Anglia, după ce va sosi.

„Pur și simplu nu există nicio justificare plauzibilă cu privire la motivul pentru care acceptă vaccinurile administrate în anumite țări, dar nu de la altele”, a spus Siqueira, 40 de ani. „Nu are sens. Nu există nicio logică pentru acest tip de proiecție”, a spus el.

 

„Nu ne putem închide granițele”

 

Maiara Folly, o academiciană braziliană din Marea Britanie, a declarat că este și ea șocată de noile reguli: „Nu pot vedea niciun criteriu de sănătate care să justifice acest lucru. Nu pot vedea niciun alt motiv în afară de o problemă rasială, o problemă cu xenofobia”, exprimând temerile că mulți colegi universitari din Brazilia, unde peste 80 de milioane de oameni au fost acum vaccinați complet, nu ar putea participa la Cop26 summit climatic de la Glasgow din cauza regulilor dure.

Prof. Helen Rees, cercetător medical și președinte al Organizației Mondiale a Sănătății, Grupul Consultativ Tehnic pentru Imunizare Regională din Africa al Organizației Mondiale a Sănătății (Ritag), a numit lipsa explicațiilor pentru noile reguli de călătorie „nefericite” și restricțiile „inexplicabile”.

„Lumea face asta pentru alte vaccinuri? Marea Britanie spune că nu vom recunoaște vaccinurile dumneavoastră împotriva poliomielitei din Pakistan? Nu. Acceptăm că vaccinurile dvs. sunt administrate în siguranță. Dacă ne temem că există variante rezistente la vaccinuri, acest lucru se întâmplă în întreaga lume. Dar varianta Delta este în 100 de țări ale lumii și vaccinurile funcționează împotriva Delta”.

Rees a spus că speră că decizia va fi reconsiderată.

„Nu mă îngrijorează faptul că acest lucru este aruncat în piatră, dar cred că este ceva care trebuie discutat cu adevărat. Nu în ultimul rând pentru că dacă lumea începe să închidă granițele cu ceea ce par a fi țări mai sărace, ce înseamnă asta pentru inegalitate? Pentru refugiați? Nu ne putem închide granițele, trebuie să avem încredere în vaccinuri și trebuie să avem încredere în guvernele care administrează vaccinurile”.

 

Guvernul britanic: „Prioritatea noastră principală rămâne protejarea sănătății publice”

 

Solicitat să explice de ce vaccinurile administrate în anumite țări erau acceptabile, dar în altele nu, un purtător de cuvânt al guvernului a declarat: „Prioritatea noastră principală rămâne protejarea sănătății publice și redeschiderea călătoriilor într-un mod sigur și durabil, motiv pentru care certificarea vaccinului de la toate țările trebuie să îndeplinească criteriile minime, ținând seama de sănătatea publică și de considerații mai ample”.

Declarația nu a clarificat care au fost aceste „considerații mai ample”.

Ca răspuns la supărarea internațională a restricțiilor, Marea Britanie s-a angajat să colaboreze cu unele țări pentru a-și recunoaște pașapoartele de vaccinare. Miercuri, comisia înaltă din Marea Britanie din Kenya a lansat o declarație comună cu ministerul sănătății din Kenya, spunând că Marea Britanie recunoaște vaccinurile administrate în țara est-africană.

Declarația comună a recunoscut că a existat „o preocupare publică semnificativă cu privire la problema certificării vaccinului”, dar a adăugat că „stabilirea unui sistem de recunoaștere reciprocă a programului pașaportului de vaccin reciproc pentru călătorii necesită timp, în special într-o pandemie fără precedent”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel