Industria construcțiilor din Germania, în pericol de a se prăbuși complet

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Industria construcțiilor din Germania, în pericol de a se prăbuși complet. Sursa foto: freepik.com
Industria construcțiilor din Germania, în pericol de a se prăbuși complet. Sursa foto: freepik.com

Germania este într-o criză a construcțiilor. Președintele Crafts Jörg Dittrich avertizează despre un colaps în industria construcțiilor. El cere guvernului să acționeze rapid.

Industria construcțiilor din Germania merge din ce în ce mai rău. Jörg Dittrich a avertizat acum despre un colaps în industria construcțiilor. „Conducem spre un zid cu viteză mare,  iar guvernul federal pur și simplu nu reușește să pună frâna”, a declarat Dittrich pentru Bild am Sonntag.

„Industria construcțiilor, cu cei 2,33 milioane de angajați ai săi, este o industrie cheie pentru meseriile calificate. Și acest sector este în prezent în pericol de a se prăbuși complet”, mai spune Dittrich, citat de presa germană.

Prețurile ridicate ale materialelor și dobânzile crescute pun o presiune asupra industriei construcțiilor. Proiectele care au fost demarate și finanțate în urmă cu câțiva ani sunt încă în curs de procesare. Însă, finanțarea construcției pentru proiecte viitoare s-a prăbușit.

„Dacă politicienii nu iau măsuri, acest lucru se va reflecta în reducerea capacităților”, a spus președintele Asociației Centrale a Meșteșugurilor Germane (ZDH).

„Guvernul vorbește constant despre „dereglementare”, dar până la urmă nu face nimic. Reglementările sunt la fel de complicate, programele de finanțare care au fost aprobate sunt o picătură în ocean”, crede președintele Asociației Centrale a Meșteșugurilor Germane.

Prețurile ridicate ale construcțiilor și ratele crescute ale dobânzilor au afectat cererea de construcții de luni de zile. Construcția de locuințe în special stagnează. Ministrul construcțiilor Klara Geywitz (SPD) a propus stimulente fiscale pentru a stimula construcția de locuințe.

 

Scăderea cererii în construcțiile rezidențiale continuă

 

Proiectele de construcții s-au prăbușit în prima jumătate a anului. Comenzile au scăzut în decurs de un an,  ajustate pentru creșterea prețurilor la materialele de construcții cu 12,8% în termeni reali și cu 2,2% în termeni nominali, după cum a anunțat Oficiul Federal de Statistică în august.

„Scăderea cererii în construcțiile rezidențiale continuă”, a declarat directorul general Felix Pakleppa al Asociației Centrale a Industriei Germane de Construcții (ZDB). „De peste un an, am observat o scădere semnificativă a numărului de autorizații de construire și a comenzilor primite de la lună la lună.”

Având în vedere declinul industriei construcțiilor, Dittrich a avertizat deja la începutul lunii august că situația amenința să devină dramatică, cu efecte de amploare asupra economiei și societății. Este nevoie de o foaie de parcurs pentru acțiune.

La acea vreme, Dittrich a cerut ca toți factorii de decizie să fie la aceeași masă. Printre acestea se numără băncile și instituțiile de credit Pfandbrief, industria locuințelor, comerțul, industria construcțiilor și toate ministerele de resort: nu doar Ministerul Construcțiilor, ci și Ministerul Afacerilor Economice și Ministerul Finanțelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel