Inflaţia continuă să crească în Germania, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele patru decenii

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Rata inflaţiei continuă să crească în Germania, ajungând în aprilie la 7,4%, cel mai mare nivel din ultimele patru decenii, conform datelor prezentate miercuri de Oficiul german pentru Statistică.

"Rata inflaţiei a atins pentru a doua lună consecutivă un nivel-record în Germania", a declarat miercuri Georg Thiel, preşedintele Oficiului german pentru Statistică (Destatis), potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituţiei şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

Rata anuală a inflaţiei a ajuns în aprilie la 7,4%, în creştere de la 7,3% în martie. Este vorba de cel mai ridicat nivel al inflaţiei după anul 1982.

Preţurile le energie au crescut în ultimul an cu 35,3% în Germania, majorările amplificându-se în contextul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană Rusiei. La alimente, creşterea preţurilor a fost de 8,6% în ultimul an.

Citește în continuare: România are nevoie de 105 ani ca să ajungă Germania din urmă

 

România este în acest moment, ca PIB per capita, cel mai utilizat indicator pentru nivelul de trai dintr-o ţară, la 30% faţă de Germania. Datele Băncii Mondiale arată că, în 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, PIB per capita în România era la 20% faţă de cel german.

Asta înseamnă că, dacă acest ritm de recuperare s-ar menţine (10 puncte procentuale la fiecare 15 ani), România ar ajunge Germania din urmă în aproximativ 105 ani, scrie Ziarul Financiar.

PIB nominal pe cap de locuitor în România a fost, la finalul lui 2020, de aproape 13.000 de dolari, potrivit ultimelor date ale Băncii Mondiale. În aceeaşi vreme, în Germania a fost de 45.700 de dolari/locuitor. Cu toate că diferenţa este semnificativă, în ultimii ani s-a redus, pentru că PIB-ul României a crescut într-un ritm mai alert decât PIB-ul Germaniei. Evoluţia este, de altfel, firească, pentru că o economie emergentă ca a României are mai mult spaţiu să crească decât o economie uriaşă ca a Germaniei: PIB nominal în Germania a fost de peste 3.800 de miliarde de dolari în 2020, adică circa un sfert din economia Uniunii Europene.

România este doua cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est

 

De asemenea, România a recuperat cel mai bine decalajele economice faţă de Uniunea Europeană (exprimate relativ la nivelul mediu de PIB/capita din UE) de la aderarea din 2007, arată datele Eurostat, biroul european de statistică.

Cu un PIB de 218 mld. euro în 2020, România este doua cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est, după Polonia, care are un PIB de aproximativ 500 mld. euro. Deşi ca nivel nominal Cehia are o mărime similară a economiei cu cea a României, ca PIB/cap de locuitor este mult mai sus, pentru că are o populaţie de nici 11 milioane de locuitori, faţă de populaţia de 19 milioane de locuitori a României, scrie Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel