Informații noi despre atacul armat de la liceul din Georgia și despre suspectul în vârstă de 14 ani

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Informații noi despre atacul armat de la liceul din Georgia și despre suspectul în vârstă de 14 ani / Foto: Unsplash
Informații noi despre atacul armat de la liceul din Georgia și despre suspectul în vârstă de 14 ani / Foto: Unsplash

Sălile de clasă și holurile liceului Apalachee din Winder, Georgia, s-au transformat în scene de groază și teroare la scurt timp după începerea noului an școlar, când un adolescent de 14 ani a deschis focul, ucigând patru persoane.

Atacul armat de miercuri este cel de-al 45-lea incident de acest fel dintr-o unitate școlară din Statele Unite în acest an. Suspectul este un elev de 14 ani, Colt Gray, care este acuzat că a ucis doi elevi și doi profesori folosind o armă cu platformă AR. Alte nouă persoane au fost rănite și se află în spital, conform informațiilor furnizate de CNN.

 

Cum s-a desfășurat atacul de la liceul Apalachee

 

Conform relatărilor martorilor, Colt Gray și-a părăsit ora de Algebră în jurul orei 9:45. „Ușile sălii de clasă se încuie automat, iar aproape de sfârșitul orei, suspectul a bătut la ușă pentru a încerca să intre,” a declarat colegul său, Lyela Sayarath, pentru CNN. Un alt elev a mers să deschidă ușa, dar s-a oprit când a văzut arma și a refuzat să-l lase să intre, posibil salvându-și viața. „Cred că a vrut să vină prima dată la noi”, a spus Lyela. În schimb, suspectul s-a îndreptat către o sală de clasă din apropiere și a deschis focul, „auzindu-se aproximativ 10 până la 15 tiruri de armă.”

Prima alarmă despre prezența unui atacator activ a fost dată în jurul orei 10:20. Doi ofițeri responsabili de siguranța școlară, împreună cu alți agenți de aplicare a legii, au sosit rapid la fața locului. Unul dintre ofițeri l-a confruntat pe trăgător, care s-a predat și a fost luat în custodie, a declarat șeriful districtului Barrow, Jud Smith. Suspectul a fost transferat la Centrul Regional de Detenție pentru Tineri din Gainesville și va avea prima sa înfățișare în instanță vineri.

 

Doi profesori și doi elevi au fost uciși

 

Atacul a avut consecințe tragice: doi elevi de 14 ani, Christian Angulo și Mason Schermerhorn, și-au pierdut viața, alături de Cristina Irimie, profesoară de matematică în vârstă de 53 de ani, și Richard Aspinwall, profesor de matematică și asistent antrenor de fotbal, în vârstă de 39 de ani. „Suntem cu adevărat distruși”, a scris Lisette Angulo, sora mai mare a lui Christian, pe o pagină GoFundMe creată pentru a strânge bani pentru înmormântare. O altă pagină a fost creată pentru a sprijini familia profesorului Aspinwall, un antrenor de fotbal foarte iubit de elevi. „Pentru iubitul nostru coordonator defensiv Ricky Aspinwall, vă vom purta greu în inimile noastre”, a postat echipa de fotbal Apalachee.

 

Personalul școlii a acționat prompt

 

Conform directorului Biroului de Investigații din Georgia, Chris Hosey, personalul școlii a acționat prompt și a folosit un sistem de alertă de siguranță introdus cu o săptămână înainte, numit Centegix, care include „capabilități de localizare în timp real și un buton de panică ușor de utilizat.” Aceasta a permis alertarea rapidă a forțelor de ordine și evitarea unei tragedii mai mari.

 

Suspectul, în atenția autorităților și înainte de atac

 

Gray a fost anterior interogat de autorități anul trecut cu privire la amenințări anonime postate online privind comiterea unui atac armat la școală. Autoritățile nu au găsit dovezi concrete pentru a-l acuza atunci, însă cazul a rămas monitorizat. În dimineața atacului, școala a primit și o amenințare telefonică, dar nu este clar cine a efectuat apelul.

 

Reacțiile comunității

 

Elevii și personalul școlar procesează acum evenimentele traumatizante. Școlile din districtul Barrow vor fi închise pentru restul săptămânii, iar mulți elevi exprimă frică și reticență în a se întoarce la cursuri. „Chiar nu vreau să mă întorc. Simt că nu ar trebui să mă întorc la școală făcându-mi griji că voi muri,” a declarat Macey Right, o elevă de 14 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel