Îngrijitoare româncă din Austria rupe tăcerea: „Dormeam în bucătărie sau în camera de zi. Mâncam alimente expirate sau mucegăite“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Câteva românce, îngrijitoare în Austria, au acceptat să povestească ce înseamnă munca lor, care de cele mi multe ori, nu este suficient valorizată de familiile celor asistați și, se pare, nici de legile protecției sociale.

 

Într-o duminică după-amiază într-o cafenea din Viena, Roxana R. a acceptat să vorbească, sub acest pseudonim, despre munca ei cu un redactor arbeit-wirtschaft.at.  Românca a lucrat ca îngrijitoare permanentă timp de 22 de ani; Însă spune că termenul „îngrijitoare”, chiar dacă o parte din meseria ei este, strict vorbind, o muncă de îngrijire, este insuficient pentru a descrie de fapt, efortul său.

Roxana este în Austria „de când a devenit legal aici”: inițial la Vorarlberg, acum la Viena. Familia pentru care lucrează în prezent este „o familie bună și o bătrână foarte drăguță”. Însă nu a fost mereu așa. „Am fost aproape întotdeauna norocoasă, dar lucrurile se pot dovedi foarte diferite”, spune Roxana.

„Mulți îngrijitori trebuie să doarmă în bucătărie sau în sufragerie. Unii nu obțin alimente  deloc, sau poate porții prea mici, mâncare expirată sau mucegăită. Și când se plâng, aud: „Mâncați atât de mult acasă?”. Dacă lucrezi într-un sat, asta este rău, pentru că nu prea ai de unde să cumperi mâncare”, mărturisește ea.

„Știți cât de greu este pentru un copil să-și vadă mama neputincioasă, ajunsă să poarte scutece?“

 

Roxana mai povestește o întâmplare cu o altă familie la care a lucrat: „Am avut grijă de un cuplu căsătorit, bărbatul se culca, și ea profita ca să consume alcool. Toți ceilalți colegi doreau ca doamna să nu mai bea. Dar dacă ea a băut toată viața, nu se poate opri brusc la 88 de ani”, spune ea, considerând că empatia este esențială în meseria sa.

Românca spune că îi place meseria ei - și vede că de multe ori este familia vârstnicilor nu este pregătită pentru a le oferi îngrijire adecvată. „Persoanele în vârstă acceptă adesea străini mai mult decât membrii propriei familii, așa că este mai bine dacă cineva vine să aibă grijă de ei. Și știți cât de greu este pentru un copil să-și vadă mama devenind neputincioasă, trebuind să poarte scutece, să nu se mai poată îmbrăca? Nu este ușor...“, crede ea.

Roxana face parte din echipa de bază a organizației „DREPT pentru îngrijire”, în care îngrijitorii români de 24 de ore și-au unit forțele cu activiști pentru a se sfătui reciproc prin intermediul social media, ca organism oficial prin care se pot conecta și pot cere drepturi sau arăta abuzuri. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel