Înmatriculare mașini Italia. Ambasada României, mesaj despre posibilitatea AMÂNĂRII LEGII

Narcis Popa |
Data actualizării: | Data publicării:

În contextul modificărilor aduse Codului Rutier italian Ambasada României în Italia a organizat pe data 17 decembrie 2018 o sesiune de informare dedicată presei și mediului asociativ românesc din Italia. 

La întrebările românilor au răspuns Vice comandantul Poliției Metropolitane Roma Capitale, Massimo Ancillotti, expert în probleme de legislație rutieră și Paolo Amoroso directorul Ufficio della Motorizzazione Civile – Roma (Autoritatea Rutieră din cadrul Ministerului Infrastructurii și Transporturilor), responsabil pentru Regiunea Lazio, care au prezentat publicului prezent noutățile aduse de Legea nr. 132 în ceea ce privește cetățenii străini rezidenți în Italia, care circulă cu mașini înmatriculate în străinătate.

Vom reda mai jos principalele aspecte discutate în cadrul întâlnirii care a avut loc la Roma, cu precizarea că reprezentantul Poliției a declarat că nu s-a luat în discuție niciodată posibilitatea de a amâna intrarea în vigoare a legii sau de a da mai mult timp românilor: 

Principalele aspecte discutate în sesiunea de Întrebări & Răspunsuri:

1. Posibilitatea de a scoate din Italia vehiculele înmatriculate în România cu ajutorul unui șofer nerezident în Italia: reprezentantul Poliției a confirmat că această soluție este una legală, evident în cazul în care vehiculul nu încalcă prevederile legale (spre exemplu art. 132).

2. Eventualitatea unui moratoriu(amânări) pentru aplicarea legii: reprezentantul Poliției a reiterat că, până la momentul respectiv, nu s-a avut în vedere emiterea unui moratoriu, subliniind importanța alinierii la noile prevederi legale.

3. De asemenea, acesta a precizat că noile prevederi nu aduc modificări în ceea ce privește obligația rezidenților străini în Italia de a își înmatricula vehiculele aflate în proprietate personală în Italia, ci doar în ceea ce privește durata de timp avută la dispoziție, de la data obținerii rezidenței.

4. Comodatul. Dispozițiile art. 132 nu au suferit modificări, existând și înainte de noua lege obligația înmatriculării autovehiculelor după maxim un an de la intrarea pe teritoriul Italiei, inclusiv în situația în care autoturismul era utilizat în baza unui contract de comodat; acesta justifica exclusiv posesia autoturismului și nu scutea proprietarul de drept de la obligativitatea înmatriculării autovehiculului în Italia la expirarea termenului de 1 an, chiar nefiind rezident.

5 Eliberarea documentului de transfer ("foglio di via"): reprezentantul Autorității Rutiere italiene a afirmat că procedura prevede identificarea autovehiculului prin intermediul numărului de șasiu ("telaio") și, în cazul în care autoturismul îndeplinește toate condițiile pentru a circula, se eliberează documentul de transfer ("foglio di via") după predarea documentelor românești și a plăcuțelor de înmatriculare.

6. Posibilitatea de a contesta sancțiunea administrativă aplicată: cetățeanul căruia i se aplică o sancțiune administrativă pecuniară în baza art. 93, paragraful 1-bis, are posibilitatea de a plăti amenda pe loc, beneficiind de o reducere de 30%, fără posibilitatea de a contesta ulterior aplicarea sancțiunii, sau de a plăti sub formă de cauțiune o sumă egală cu valoarea minimă a sancțiunii, menținându-și dreptul de a contesta ulterior sancțiunea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel