Înșelăciune prin metoda „premiul”. Cum a reușit o grupare de români să obțină mii de euro

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
ÎNȘELĂCIUNE prin metoda „PREMIUL”. Cum a reușit o grupare de ROMÂNI să obțină mii de euro
ÎNȘELĂCIUNE prin metoda „PREMIUL”. Cum a reușit o grupare de ROMÂNI să obțină mii de euro

Un bărbat care a ajutat la comiterea unei infracţiuni de înşelăciune a fost condamnat la închisoare după 10 ani de la săvârşirea fapei.

Constantin Ionuţ B. a sprijinit alţi doi infractori pentru a obţine ilegal suma de 5.000 de euro de la un cetăţean din municipiul Alba Iulia. Acesta face parte dintr-un lot de 13 inculpaţi trimis în judecată în 2015 pentru mai multe infracţiuni de înşelăciune prin metoda premiul.  

Întregul dosar se află în precedură de rejudecare. Cauza privind fapta lui Constantin Ionuţ (31 ani), acuzat de complicitate la înşelăciune, a fost disjunsă, iar în 13 august 2021 a fost pronunţată prima hotărâre, la Judecătoria Alba Iulia. Bărbatul a fost condamnat la pedeapsa de 6 luni de închisoare în regim de detenţie, instanţa constatând că acesta este recidivist.  

Acesta este acuzat că i-a cerut unei alte persoane să întocmească la calculator un înscris denumit „certificat de câştigător” şi să-l expedieze prin poştă la domiciliul victimei înşelăciuni, pentru a o determina să mai depună suma de 5.000 euro, cu titlu de impozit datorat statului pentru un premiu imaginar, ce consta într-un câştig financiar important şi un apartament în Bucureşti, premiu pe care persoana din Alba Iulia l-ar fi câştigat în urma unei trageri la sorţi.  

„Instanţa reţine că dosarul penal dedus judecăţii vizează o activitate infracţională amplă a mai multor persoane care au acţionat concertat în scopul obţinerii ilicite de foloase patrimoniale importante, prin inducerea în eroare a unui număr impresionant de persoane, folosindu-se metode din cele mai inventive. Modul de acţiune al acestora este unul foarte laborios, fiind caracterizat de exploatarea naivităţii unor cetăţeni, dar şi a încrederii şi bunei-credinţe pe care se bazează relaţiile sociale cu caracter patrimonial, într-un context favorabil la momentul de atunci, generat de organizarea a numeroase, dar şi diverse concursuri, cu premii atractive.  Din ansamblul probator administrat în cauză rezultă o specializare a inculpaţilor din dosarul de fond în comiterea unui astfel de gen de fapte antisociale, cu nivel ridicat de periculozitate, raportat la mijloacele folosite, numărul persoanelor vătămate, dar şi la faptul că inculpaţii cu rol determinat în săvârşirea faptelor erau încarceraţi la momentul comiterii acestora”, se menţionează în hotărârea instanţei de judecată, potrivit Adevărul.  

 

Gruparea de infractori din penitenciar  

 

S-a reţinut forma de tentativă a faptei, având în vedere că la momentul la care certificatul a ajuns la persoana vătămată, aceasta deja sesizase organele de poliţie cu privire la fapta de înşelăciune, iar la acţiunile anterioare de inducere în eroare, în urma cărora au fost remise diverse sume de bani, bărbatul inculpat nu a participat.

Cel care a realizat înşelăciunea, P. Cosmin Valentin, era deţinut în penitenciar. Împreună cu un coleg de celulă au sunat de mai multa ori persoana din Alba Iulia, prezentându-se drept angajaţi ai unei companii de telefonie şi pretinzând ca doar după ce va achita “impozitul” de 5.000 Euro va putea să ridice premiul ”uriaş” câştigat.  

Având în vedere solicitarea persoanei de a i se prezenta o dovadă din care sa rezulte că a fost desemnată căştigătoarea acelui premiu, afirmând că doar dupa aceea va fi dispusă să mai depună suma de 5.000 euro, B. Constantin Ionuţ, coleg de celulă cu ceilalţi doi, l-a contactat telefonic un prieten de-al său din Bucureşti căruia i-a cerut să realizeze la calculator un document denumit “Certificat de căştigător”, cu sigla Romtelecom, datat 8 decembrie 2011, din care rezulta ca persoana din Alba Iulia a câştigat suma de 70.000 lei şi un apartament cu 4 camere în Bucureşti.  

Documentul a fost expediat prin poştă la domiciliul victimei. În final, aceasta nu a mai dat curs solicitării escrocilor, după ce plătise anterior alte sume de bani acestora.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel