În 2022, puțin sub un sfert din populația italiană (24,4%) era expusă riscului de sărăcie sau excluziune socială, aproape ca în 2021 (25,2%). Datorită redresării economiei după pandemie și creșterii ocupării forței de muncă și a veniturilor, populația, aflată în condiții de deprivare materială și socială severă, este însă semnificativ redusă (4,5% față de 5,9% în 2021), iar populația expusă riscului de sărăcie este de 20,1%. Datele sunt prezentat de Institutul de Statistică din Italia în raportul privind veniturile și condițiile de viață 2021-2022.
Același document arată că venitul mediu al gospodăriilor (33.798 euro) a revenit la creștere atât în termeni nominali (+3%), cât și în termeni reali (+1%). În anul de analiză, venitul total al celor mai bogate familii a fost de 5,6 ori mai mare decât al celor mai sărace familii (raport substanțial stabil față de 2020). Această valoare, subliniază Institutul de Statistică, ar fi fost mai mare (de 6,4 ori) în lipsa intervențiilor de sprijinire a familiilor, relatează Lastampa.
Rămânând pe trendul veniturilor, dacă măsurăm contracția globală față de 2007, anul precedent primei crize economice a noului mileniu, reiese că există încă un decalaj semnificativ, cu o pierdere în termeni reali egală cu o medie de 5,3%: contracția este de - 10% în Centru, de 9,4% în Sud, de 1,7% în Nord-Est și de 0,9%, în Nord-Vest.
Italia. Venitul din cetățenie poate fi rotunjit cu 3.000 de euro. Iată cum!
În special, scăderea veniturilor a fost deosebit de intensă pentru familiile a căror principală sursă de venit este munca independentă (-10,5%) și munca dependentă (-7,5%), în timp ce familiile al căror venit este format din pensii și ajutoare de la stat au cunoscut o creștere de 8,4% în perioada respectivă.
Vorbind de sărăcie, Institutul de Statistică face, de asemenea, un bilanț al eficienței Venitului de Cetățenie, pe care guvernul Meloni l-a demontat. În 2021, Venitul de Cetățenie și-a consolidat rolul de măsură structurală de combatere a sărăciei: dacă în 2019 familiile beneficiare ale acestui venit erau de de 970 mii (3,8% din totalul familiilor italiene), în anul 2020 această pondere ar fi crescut la 5,3%, iar în anul 2021 erau în jur de 1,5 milioane de gospodării care beneficiau de acest venit, cu un beneficiu mediu anual de 5.522 euro.
Impactul Venitului de cetățenie a reprezentat în medie aproximativ 30% din venitul total al gospodăriilor.
11,2% dintre gospodăriile cu domiciliul în Sud au primit cel puțin o lună de salariu, o pondere mult mai mare decât cea înregistrată în Nord-Est (1,5%), în Nord-Vest (3,9%) și în Centru (4,3%).
Familiile cu 5 sau mai mulți membri au folosit ajutorul de la stat într-o măsură mai mare decât familiile mai puțin numeroase: în jur de 10% dintre primele, comparativ cu o pondere între 5% și 7% pentru familiile mai mici. Aproximativ 11% dintre familiile cu cel puțin o componentă străină au primit Venitul de cetățenie mai mult decât dublu față de familiile formate numai din cetățeni italieni.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News