Întâlnire între Bogdan Aurescu și omologul său francez, Catherine Colonna, la București. Cei doi au discutat despre „aderarea României la spațiul Schengen”

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Întâlnire între Bogdan Aurescu și omologul său francez, Catherine Colonna, la București. Cei doi au discutat despre „aderarea României la spațiul Schengen” / Foto: Captură video youtube
Întâlnire între Bogdan Aurescu și omologul său francez, Catherine Colonna, la București. Cei doi au discutat despre „aderarea României la spațiul Schengen” / Foto: Captură video youtube

Cu ocazia vizitei președintelui Emmanuel Macron la București, Bogdan Aurescu s-a întâlnit și cu omologul său francez, Catherine Colonna. Cei trei au discutat despre „consolidarea Flancului Estic a ridicării la nivel de brigadă a Grupului de Luptă NATO din România, condus de către Franţa” și aderarea României la spațiul Schengen.

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut sâmbătă, la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă, o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe şi Europene al Republicii Franceze Catherine Colonna, cu prilejul escalei tehnice la Bucureşti a preşedintelui Republicii Franceze Emmanuel Macron, la întoarcerea din vizita efectuată de acesta în Republica Populară Chineză.

 

Bogdan Aurescu și Catherine Colonna au discutat despre pregătirile pentru Summitul Aliat de la Vilnius 

 

Sâmbătă, în Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă, Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, s-a întâlnit cu Catherine Colonna, omologul său francez de la Ministerul Afacerilor Externe și Europene, în timpul opririi tehnice a președintelui Emmanuel Macron la București, după vizita sa în Republica Populară Chineză.

"În acest cadru, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa apelurilor comunităţii internaţionale ca Beijingul să aibă o conduită responsabilă, în conformitate cu calitatea sa de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, faţă de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, plecând de la diferenţierea evidentă dintre statutul Ucrainei, ca victimă a agresiunii, şi al Rusiei, ca stat agresor, precum şi ca Republica Populară Chineză să nu livreze armament şi muniţie Rusiei", a precizat MAE.

În plus, Bogdan Aurescu și Catherine Colonna au abordat situația de securitate creată de agresiunea Rusiei și, în acest context, au discutat despre pregătirile pentru Summitul Aliat de la Vilnius din iulie 2023.

 

Colonna și Aurescu au subliniat importanţa concretă pentru consolidarea Flancului Estic 

 

"Astfel, ministrul Aurescu a subliniat - iar omologul francez a împărtăşit această evaluare - importanţa concretă pentru consolidarea Flancului Estic a ridicării la nivel de brigadă a Grupului de Luptă NATO din România, condus de către Franţa, respectiv a prepoziţionării de echipamente militare, în conformitate cu deciziile Summitului de la Madrid din 2022 referitoare la întărirea posturii de descurajare şi apărare pe Flanc. Ministrul român de Externe a reiterat aprecierea deosebită a României pentru rolul jucat de Franţa, ca partener strategic puternic al ţării noastre, la conducerea Grupului de Luptă din România şi pentru securitatea României", afirmă sursa citată conform Agerpres.

În plus, Bogdan Aurescu a prezentat obiectivele Conferinței pentru Securitate la Marea Neagră, care va fi organizată la București pe 13 aprilie în cadrul Platformei Internaționale Crimeea, împreună cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba și miniștrii Apărării din cele două țări.

 

Un alt subiect important a fost aderarea României la spațiul Schengen

 

În timpul discuțiilor, s-a acordat o atenție importantă aderării României la spațiul Schengen, iar Bogdan Aurescu a prezentat detaliat stadiul demersurilor României în acest sens, evaluând perspectivele de evoluție ale dosarului și mulțumind pentru sprijinul activ al Franței.

"La rândul său, ministrul Colonna a reiterat susţinerea fermă a Franţei pentru acest obiectiv şi a asigurat de continuarea foarte activă a demersurilor părţii franceze la nivel european, mai ales pe lângă Austria", se mai arată în comunicat.

Bogdan Aurescu și omologul său francez au discutat despre măsurile comune pe care cele două țări le-au luat pentru a susține Republica Moldova, care este considerat "cel mai afectat" stat, după Ucraina, de efectele agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Discuțiile s-au concentrat pe consolidarea rezilienței, a capacității de apărare și a sprijinirii parcursului european al Moldovei.

De asemenea, cei doi miniștri au discutat în detaliu pregătirile pentru Summitul Comunității Politice Europene, care va fi găzduit de Chișinău pe 1 iunie, precum și a celei de-a patra reuniuni ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, care va avea loc în toamna acestui an la Chișinău.

Ambii miniștri au recunoscut valoarea adăugată deosebită a acestei inițiative lansate în 2022 și co-prezidată de Bogdan Aurescu și omologii săi francez și german.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel