EXCLUSIV  INTERVIU. Camelia Smicală, în lupta cu statul finlandez: "Trebuie să îmi scot copiii cât mai repede, altfel nu mai am ce scoate"

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
sursa foto: Camelia Smicala / Facebook
sursa foto: Camelia Smicala / Facebook

Lupta Cameliei Smicală de a-şi recupera copiii de la autorităţile finlandeze este departe de final. Într-un interviu exclusiv acordat pentru ŞtiriDiaspora.ro, medicul român a povestit coşmarul prin care a trecut în ultimii ani. Forţată de împrejurări să rămână în Finlanda şi abandonată de statul român, Camelia nu se descurajează, ci vrea să ia copiii chiar în acest an acasă pentru că "altfel nu mai are ce scoate din centre". În mod paradoxal, două ambasade străine s-au arătat dispuse să îi ofere azil familiei sale. Vezi povestea femeii care s-a luat la trântă cu sistemul finlandez.

Camelia a povestit în urmă cu câteva zile, pe pagina sa de Facebook, cum fiul său Mihai, în vârstă de 13 ani, urma să fie scos din ţară şi dus în Estonia pentru o excursie de o zi. Băiatul a refuzat să meargă ş i s-a spus că va fi pus într-o celulă de criză, fără să i se explice ce înseamnă acest lucru. Cea mai mare problemă, însă, este că i s-a făcut paşaport într-o singură zi, spune Camelia, fără să i se ceară acordul.

Citeşte şi: Finlanda. Coşmar fără sfârşit pentru Camelia Smicală. Fiul ei va fi transferat forţat în altă ţară

"Mihai este acum în Finlanda returnat. Argumentul lor a fost că se duceau într-o excursie, dar a fost o chestie foarte ciudată. Mihai a spus că nu se duce în nicio excursie, a refuzat să se ducă. Ei au zis ok şi marţi i-au făcut de urgenţă paşaport, l-au obligat l-au ameninţat că îl duc într-o celulă de criză, care nu a ştiut nimeni să îi explice ce înseamnă şi l-au scos. Şi este ilegal. Eu sunt tutorele copiilor, nu sunt decăzută din drepturi. Nu au voie să îl scoată din ţară nici fără acordul meu şi nici împotriva voinţei lui. Au făcut nişte ilegalităţi.

Faptul că l-au obligat să meargă într-o excursie, i-au făcut paşaport de urgenţă într-o zi şi l-au scos ilegal (...) Şi pentru pozele la şcoală, trebuie semnătura mea dacă vor să pună pozele lor la şcoală undeva. Şi pentru înscriere la şcoală, şi pentru toate le trebuie semnătura mea", a declarat Camelia Smicală, în exclusivitate pentru ŞtiriDiaspora.ro.

 

"Mi-au scos ilegal fiul din ţară. Aveau nevoie de semnătura mea"

 

Într-un demers sever de a proteja copiii, autorităţile finlandeze i-au separat pe cei doi fraţi, spunând că reprezintă un pericol unul pentru celălalt, la fel şi sora lor mai mare, Andreea, dar şi ambasadorul României, spune Camelia. Însă nu este menţionat nicăieri care este pericolul.

"Nu precizează, aruncă cu slogane. Acelaşi răspuns i-a dat ambasadorului României. Ambasadorul României a fost calificat ca fiind periculos pentru copii în scris şi s-a încălcat Convenţia consulară de la Viena, nu i s-a dat voie să vadă copiii. Şi MAE nu ripostează. Deci a fost dat afară dintr-o sală de judecată consulul României. Episcopului Macarie i s-a spus acelaşi lucru, că reprezintă un pericol pentru copii, fără să spună ce fel de pericol. Andreei, fetiţei mele celei mai mari, care este acasă, nu i s-a dat voie să îşi vadă fraţii pe acelaşi motiv, că reprezintă un pericol pentru copii, fără să precizeze de ce".

 

Condamnată la închisoare fără să fie audiată: "Cu dreptatea în mână îţi râd în nas"

 

Românca a povestit cât de neputiincioasă s-a simţit în faţa unor autorităţi străine, care au condamnat-o la închisoare cu suspendare, în ciuda probelor pe care le avea.

"Dovezile sunt pentru noi şi împotiva lor. Dar cu dreptatea în mână îţi râd în nas. Pe mine m-au condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru că un judecător a dat o hotărâre în 2015, fără proces, fără să fiu ascultată, fără să fiu înştiinţată de acea hotărâre, au trimis trei executori judecătoreşti care ne-au umplut de sânge. Am avut fracturi costale, articulaţii rupte. Andreea era plină de sânge, copii erau plini de sânge, dovedite prin certificate medico-legale, avem şi video, fără să spună  de ce au venit la noi acasă, fără să se legitimeze şi eu am fost condamnată pentru că i-aş fi provocat unui executor judecătoresc o excoriaţie, ceva superficial, de jumătate de centimetru pe care nici nu a putut-o dovedi că a avut-o.

Deci pe spusele lui şi împotriva tuturor certificaltelor medico-legale şi a 13 martori care au fost de faţă, eu am fost condamnată şi mi-au dat peste 30.000 euro amendă. Aici este un sistem nazist şi nu poţi să spui un cuvânt împotriva autorităţilor şi dacă spui, se unesc şi te distrug", a mai povestit Camelia Smicală, pentru ŞtiriDiaspora.ro.

 

"Nu aveau de ce să ia copiii de la mine. Fostul soţ ne ameninţa de faţă cu ei că ne omoară"

 

Întrebată de ce autorităţile finlandeze au vrut să îi ia copiii, Camelia Smicală susţine că a fost acuzată de manipulare contra fostului său soţ, care ar fi încercat de multe ori să le facă rău şi nu a ascuns acest lucru de autorităţi.

"Ei nu îmi reproşează nimic, decât că ne iubim prea mult. Asta este varianta lor oficială care este scrisă în hotărâre, că avem o relaţie psihică prea strânsă. Nu aveau de ce să îi ia. Copiii nu erau bătuţi, erau bine. Din contră, singurul lucru pe care l-am cerut a fost să ne apere de tată care a declarat în faţa autorităţilor că ne omoară şi a încercat să ne omoare de nenumărate ori.

Sunt destule dovezi medico-legale. El spune în faţa autorităţilor că copiii trebuie băgaţi cu capul sub apă până nu mai pot respira şi mie îmi dau autorităţile 40 de mii de euro amendă. (...) Fostul meu soţ a promis public că până nu mă vede în mormânt, nu se lasă. Nu a avut niciodată niciun venit, nicio oficialitate nu ştie unde locuieşte, nu a plătit copiilor niciodată nimic. Nu a vrut să ia copiii acasă când a avut posibilitatea dar mă acuză pe mine că eu manipulez".

 

"Trebuie să îi scot anul acesta, altfel nu mai am ce scoate. MAE nu ne primeşte" 

 

Camelia se luptă din răsputeri să îi scoată pe copii din centrele de stat, însă spune că duce lupta mai mult singură, simţindu-se abandonată de statul român. Familia vrea să se întoarcă în ţară încă din 2007. Însă nici măcar o vizită nu le-a fost permisă.

"Eu trebuie să îi scot anul ăsta că altfel nu mai am ce scoate. Şi am să îi scot sub orice formă. Problema este că România nu ne primeşte şi noi suntem aici din cauza MAE.

Şi Ambasada României şi toţi spun că noi suntem şi cetăţeni finlandezi şi avem rezidenţă aici şi nu se bagă. Noi suntem ţinuţi forţaţi, împotriva voinţei noastre aici. Deci nu suntem de bună voie în Finlanda. Din 2007 încercăm să ajungem în România. Şi prin faptul că tatăl copiilor este finlandez, ne-au ţinut pe toţi patru aici, prizonieri, pentru că suntem împotriva voinţei noastre în ţara asta, din cauza unuia singur care este finlandez.

Mi s-a spus că dacă cumva fugim şi ajungem în România, pe mine mă arestează pentru răpire internaţională şi copiii îi returnează. Deci nici să nu încerc. Am cerut să mergem măcar în vizită în România şi nu mi-au aprobat şi i-au făcut lui Mihai paşaport de urgenţă să meargă în Estonia".

 

"Voi cere azil politic în altă ţară. Două ambasade s-au oferit să ne ajute"

 

Camelia Smicală se vede nevoită să ceară ajutorul altor state, în condiţiile în care, spune ea, comisia trimisă anul trecut de Ministerul Afacerilor Externe din România a blocat demersul prin care putea să îşi ia copiii acasă.

"Voi cere azil politic în altă ţară, pentru că România nu ne primeşte. Deja sunt două ambasade care au spus că vor să ne ajute.

Fostul ministrul al Românilor de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, când a fost în Finlanda în comisie ne-a ajutat, numai că MAE a stricat după aceea tot. Au fost patru comisii care s-au plimbat pe aici. Primele trei au obţinut ceva şi era cât pe ce să îmi iau copiii. Şi MAE a trimis o aşa zisă comisie de experţi care trebuiau să definitiveze cazul, care numai experţi nu au fost şi care au stricat absolut tot ce au făcut comisiile alea trei. Nu aveau de făcut decât să aducă un psiholog şi să facă repatrierea copiilor.

Citeşte şi: Finlanda. Copil român, UITAT pe străzi de autoritățile statului. DRAMA unei familii

Fiind vorba de două state, situaţia este complicată din punct de vedere juridic şi tratatele internaţionale nu sunt foarte clare. Dar este totuşi Tratatul Bruxelles II, la excepţii, şi asta am cerut şi la MAE, ş la Minsterul Muncii din România, care au toate documentele, am cerut să se aplice excepţiile care spun că în caz de cetăţenie dublă are importanţ ţara care este cea mai importantă din punct de vedere sentimental pentru copii. Copiii vor în România", a mai spus Camelia Smicală, pentru ŞtiriDiaspora.ro.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel