Preotul paroh Răzvan Ionescu, prodecan al Centrului Ortodox de Studii și Cercetare Dumitru Stăniloaie de la Paris, a fost invitatul StiriDiaspora.ro în cadrul campaniei "Apel la Educație". El a vorbit despre importanța păstrării limbii române în rândul copiilor românilor aflați în diaspora.
Limba română, moștenirea lăsată copiilor
„Sunt copii care nu știu dacă au avut o dată în viață o duminică fără să fi mers la biserică și să se fi împărtășit. În ceea ce privește limba română...ai mei au învățat limba română - pentru că nu au învățat la școală, au învățat să citească în limba română la Mănăstirea română de la Suvagnac. Maica Ioana de acolo i-a pus la strană și au început să citească cursiv în limba română acolo. Cumva împletirea bisericii cu predarea limbii române este mai mult decât evidentă. Prin strană, prin rugăciunile de la strană, învață română.
Pe de altă parte, experiența de aici a noastră, a tuturor, este că în familiile unde nu se vorbește româna ca acasă, se pierde limba. E obligatoriu să vorbim și româna acasă. Dacă ai un părinte român și unul francez, vorbesc ambele limbi. Noi i-am învățat că dacă li se adresează cineva în franceză, vorbesc în franceză, dacă li se adresează în română, răspund în română. Copiii mei sunt foarte fluenți în română, deși nu au făcut la școală.
Mare majoritatea a familiilor la noi, în parohia noastră, cel puțin, sute de familii mă refer, atenția este să nu se piardă nicio limbă. Româna și franceză obligatoriu. Pledoaria noastră este să fie ambele limbi, să nu se piardă nicio limbă, pentru că în sângele lor curge prezența strămoșilor lor și îi ajutăm să aibă conștiința asta: că se trag din români, nu din altceva“, a afirmat părintele Răzvan Ionescu în interviul acordat ȘtiriDiaspora.
Preotul Răzvan Ionescu: „În sângele lor curge prezența strămoșilor lor și îi ajutăm să aibă conștiința asta: că se trag din români“
El a dat chiar exemplul unei parohii românești care a reușit să înființeze o adevărată școală românească, frecventată de copiii românilor.
„Biserica în primul rând este implicată în educația copiilor. În comunitățile noastre, marea majoritate a parohiilor au școală românească de duminică. Acum sunt parohii care au făcut pasul acesta. (...) Într-o sală paralelă, cei de la La Courneuve au reușit să facă o școală românească, frecventată de 150 de copii săptămânal. Nu sunt toate zilele, dar sunt zile în șir, La Courneuve spre nordul Parisului. Toate parohiile, sau multe dintre ele, au școală românească, dar ei au reuși să facă școală, inclusiv fizic, cu bănci, cu totul... e impresionant.
Deci căutarea aceasta de a face școală, de a da drumul la școală pentru copii, există în toate parohiile, este o chestiune de supraviețuire. Posibilitățile sunt limitate, dar în clipa în care începi să dai drumul la posibilități - și îi mulțumesc lui Dumnezeu că avem un secretar de stat, Gheorghe Cârciu, care a înțeles rolul acesta de ambasador al nostru, al prezenței noastre, a continuității noastre ca biserică, și programele acestea oferite de statul român încep să ne ajute mai mult ca înainte, pentru că sunt niște nevoie care, odată împlinite, de fapt radiază în jur educație și cultură. Asta facem de când ne știm. Doar că acum posibilitățile încep să crească, că în clipa când ești susținut, se facilitează niște posibilități“, a adăugat preotul Răzvan Ionescu.
Emisiunea face parte din campania "Apel la Educație", un proiect care își propune să stimuleze interesul românilor aflați în afara granițelor țării pentru studii de limba română, pentru păstrarea valorilor și tradițiilor naționale.
Românii plecați în străinătate trebuie să se simtă acasă, indiferent unde au ales să locuiască. Tinerele generații de români au nevoie să cunoască elemente de limbă, civilizație și cultură românească indiferent că se află pe teritoriul țării mamă sau în străinătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News