Într-o luna de război, Rusia a comis 148 de crime împotriva jurnaliştilor în Ucraina

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Ucraina: Organizaţia „Reporteri Fără Frontiere” a deschis al doilea centru pentru libertatea presei, la Kiev
Ucraina: Organizaţia „Reporteri Fără Frontiere” a deschis al doilea centru pentru libertatea presei, la Kiev

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, soldații ruși au comis 148 de crime împotriva jurnaliştilor şi a presei, raportează UNN, citând date ale Institutului de Comunicare și Informare.

Începând cu 24 martie, cinci jurnalişti au fost ucişi la Kiev şi suburbiile capitalei în timp ce îşi îndeplineau sarcinile profesionale.  

Evgeny Sakun, operator al canalului LIVE TV (decedat pe 1 martie în timpul unui atac rusesc cu rachetă asupra turn TV din Kiev);

Brent Reno, fost corespondent pentru The New York Times (împușcat de ruși pe 13 martie la un baraj rutier din Irpin);

Pierre Zakrzewski, operator al canalului Fox News TV, cetățean al Irlandei (decedat pe 14 martie în timpul unui bombardament de artilerie a trupelor rusești în satul Gorenka, regiunea Kiev).

Alexandra Kuvshinova, jurnalist ucrainean (decedată la 14 martie, împreună cu Pier Zakrzewski, în timpul unui bombardament de artilerie de către trupele ruse în satul Gorenka, regiunea Kiev);

Oksana Baulina, jurnalistă pentru The Insider din Rusia, Fundația Anticorupție a lui Alexei Navalny (ucisă pe 23 martie sub bombardamentele rusești la Kiev în timp ce se afla într-o misiune editorială), scrie unn.com.ua.

Jurnalişti, uciși în urma bombardamentelor ruseşti

 

Alți trei jurnalişti au murit în urma bombardamentelor ruseşti:

Dilerbek Shakirov, jurnalist al săptămânalului de știri „În jurul tău” (a fost împușcat pe 26 februarie în suburbiile Hersonului);

Victor Dudar, jurnalist militar (decedat la 6 martie în timpul luptei cu invadatorii ruși lângă Nikolaev);

• Cameramanul canalului de televiziune „Sigma” Viktor Dedov (ucis pe 11 martie la Mariupol în urma bombardamentelor casei sale).

• Soarta fotoreporterului Maxim Levin, care a relatat despre luptele de lângă Kiev și a dispărut pe 13 martie, rămâne necunoscută.

 

Șapte jurnaliști, răniți în urma bombardamentelor de către invadatorii ruși

 

Cel puțin șapte jurnaliști au fost răniți în bombardamente în regiunile Kiev, Sumy și Mykolaiv:

• doi jurnaliști danezi de la Ekstra-Bladet -   Stefan Weichert și fotograful Emil Filtenborg - au fost răniți pe 26 februarie în regiunea Sumy, lângă orașul Akhtyrka, când mașina lor a luat foc);

• Corespondentul canalului de televiziune britanic Sky News Stuart Ramsay (rănit în urma bombardamentelor în Bucha, regiunea Kiev, pe 28 februarie;

• Vesta antiglonț l-a salvat pe operatorul de canal Richie Mockler;

• Jurnalistul elvețian Guillaume Briquet (rănit pe 6 martie în regiunea Mykolaiv în urma bombardării mașinii în care se afla. A fost  jefuit, chiar dacă invadatorii au văzut clar semnul „PRESA” pe mașină);

• Corespondentul Radio Liberty Marian Kushnir (rănit într-un atac cu rachetă pe 11 martie lângă Kiev);

• Jurnalistul american Juan Diego Herrera Arredondo (rănit pe 13 martie la Irpin, lângă Kiev, în urma bombardamentelor).

• Corespondentul postului american de televiziune Fox News Benjamin Goll (răni grav pe 14 martie în timp ce pregătea un reportaj lângă Kiev).

Șase  jurnaliști, răpiți de invadatorii ruși 

 

Jurnaliştii au fost răniți de bombardamente, în principal în regiunea Kiev și Zaporojie. Jurnalista Hromadske Victoria Roshchina a fost răită la Zaporojie. De asemenea, doi jurnalişti de la agenția cehă Voxpot, Maida Slamova şi Vojtech Bogach, au fost atacaţi de trupele ruse. În plus, echipele de filmare ale TSN, Faktov, ICTV și Current Time au căzut sub bombardamentele rusești în regiunea Kiev.

De asemenea, au fost înregistrate șase cazuri de răpire ale jurnaliștilor de către invadatorii ruși. Patru dintre aceste cazuri au avut loc în teritoriul ocupat temporar - în Melitopol, regiunea Zaporozhye.  Tot la Zaporojie a fost luată prizonieră Viktoria Roșchina, jurnalist Hromadske.

În plus, invadatorii au tras în 10 turnuri de televiziune, care sunt obiecte civile, ceea ce a dus la dispariția completă sau temporară a emisiunilor de televiziune și radio în opt regiuni ale Ucrainei.

De asemenea, cel puțin 70 de mass-media regionale au fost forțate să nu mai lucreze din cauza amenințărilor din partea ocupanților ruși, a confiscării redacțiilor și a incapacității de a lucra sub ocupație temporară.

Jurnaliştii au fost îndemnaţi să desemneze maşinile oficiale cu inscripţia PRESS, nu TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel